Maar Shell houdt de hoofdindex enigszins in bedwang.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger geëindigd, waarbij techaandelen het meest in trek waren, terwijl Shell hard daalde, in het spoor van de verder dalende olieprijzen. De AEX steeg met 0,6 procent op een slot van 911,66 punten en bleef daarmee qua dagwinst wel iets achter op grote omringende beurzen.

Beleggers reageerden positief op nieuwe stimuleringsmaatregelen in China.

“Het is deze week bijna elke dag raak”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Het is de eerste keer sinds de financiële crisis van 2008 dat Beijing kapitaal aan banken verschaft. Ook zijn er geruchten over het uitdelen van cash geld aan de armste Chinezen om de consumptie aan te jagen. Je begrijpt dat dit door beleggers goed wordt opgepakt”, volgens de marktkenner.

Maar volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken, expert van Bank Edmond de Rothschild, maakt één zwaluw nog geen zomer. “China’s droom om de Amerikaanse economie te overtreffen kan nog even in de ijskast worden gezet.”

Het sentiment werd donderdag verder gesteund door sterke cijfers van het Amerikaanse chipbedrijf Micron Technology, die gepaard gingen met een verhoging van de outlook.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor het Zwitserse rentebesluit. De Swiss National Bank verlaagde de rente met 25 basispunten tot 1,00 procent.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 3,0 procent gegroeid, bleek uit definitieve cijfers, gelijk aan de verwachting en een eerdere raming. De orders voor duurzame goederen in de VS bleven stabiel in augustus, waar een daling van 3,0 procent was voorzien. In juli stegen de orders nog met bijna 10 procent.

De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS kwamen afgelopen week uit op 218.000. Er werd gerekend op een aantal van 223.000, na 222.000 nieuwe aanvragen een week eerder.

Het belangrijkste cijfer van deze week volgt pas vrijdag, wanneer de Amerikaanse PCE-inflatie op de rol staat. Gerekend wordt op een kerninflatie van 2,7 procent in augustus, waar dat 2,6 procent was in juli. Op maandbasis zouden de kernprijzen met een stabiele 0,2 procent zijn gegroeid.

Donderdag verscheen al de definitieve PCE-kerninflatie in het tweede kwartaal. Die kwam uit op 2,8 procent, gelijk aan een voorlopig cijfer.

De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,1181, terwijl de obligatierentes in de VS stegen. De tienjaarsrente op de Duitse Bund daalde licht.

De olieprijzen daalden behoorlijk. WTI verloor 2,6 procent op 67,87 dollar. De huidige zwakte wordt veroorzaakt door berichten dat Saoedi-Arabië klaar is om de productie te verhogen en marktaandeel terug te winnen. Ook de ontwikkelingen in Libië spelen een bepalende rol, volgens grondstoffenanalist Ole Hansen van Saxo Bank.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen de halfgeleiders ASMI, Besi en ASML 2,0 tot 3,4 procent, na de positief ontvangen cijferrapportage van sectorgenoot Micron woensdag nabeurs op Wall Street. Daarnaast meldde SK Hynix dat het is gestart met de massaproductie van de eerste 12-layer HBM3E geheugenchip met 36GB. De DRAM-chips zijn 40 procent dunner en verhogen de capaciteit met 50 procent, aldus de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Koploper Prosus schreef bijna 8 procent bij. Tencent, waar Prosus een groot belang in heeft, won donderdag in Hongkong 6,1 procent.

Shell was de dissonant in de hoofdindex met een verlies van 4,3 procent op 29,32 euro. Het aandeel voelde duidelijk de druk van de lagere olieprijzen. Toch blijft Shell de sectorfavoriet van Goldman Sachs, met een koersdoel van 45 euro.

In de AMX wonnen Aperam, Aalberts en Alfen 4,3 tot 5,2 procent. Het aantal dalers was beperkt. Alleen Vopak, OCI en Fugro sloten in het rood.

In de AScX won Pharming 2,8 procent. Het biotechbedrijf ontving marktgoedkeuring van de Britse toezichthouder MHRA voor de verkoop van zijn medicijn Joenja voor de behandeling van APDS, een zeldzame en progressieve primaire aandoening aan het immuunsysteem.

Verder deed Fastned goede zaken met een winst van 4,8 procent en won Brunel 1,1 procent. Brunel profiteerde mogelijk van een koopadvies van beursexpert Geert Schaaij van Beursgenoten. Azerion leverde liefst 9,3 procent in. Ebusco en Accsys daalden iets meer dan een procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam tot een half procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.