(ABM FN-Dow Jones) Na de recordstanden van vorige week sloten de Amerikaanse beurzen maandag lager, waarbij vooral techfondsen onder druk stonden. De S&P 500-index sloot 0,5 procent in het rood op 4.163,26 punten en de Dow Jones index daalde met 0,4 procent tot 34.077,63 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 1,0 procent in op 13.907,67 punten.

Op weekbasis stegen de drie indexen vorige week ruim een procent en wist de Dow Jones index voor het eerst boven de 34.000 punten te sluiten.

Volgens analist Chris Beauchamp van IG is de week rustig begonnen voor de aandelenmarkten. “De beurzen doen een stapje terug door het gebrek aan richtinggevend nieuws”, aldus de analist. Beleggers hopen volgens Beauchamp dat de Amerikaanse bedrijfscijfers, die later deze week op de rol staan, de huidige hoge waarderingen en verwachtingen zullen ondersteunen. Als dit niet het geval blijkt, dan sluit de analist een plotselinge terugval op de beurzen niet uit.   

“Na het sterk oplopen van de beurzen, is er nu wat adempauze en wegen beleggers de huidige situatie af”, aldus CIO Caroline Simmons van UBS Asset Management. “Beleggers wachten op nieuwsberichten die de huidige visies over de voorziene groei en inflatie bevestigen.”

De Amerikaanse autoriteiten besloten vaccinaties met het middel van Johnson & Johnson te pauzeren, vanwege zorgen over het ontstaan van bloedproppen. Dit schreef The Wall Street Journal afgelopen weekend. Er zou nu worden gekeken om het vaccin enkel te gebruiken voor ouderen. Mogelijk wordt hierover deze week al een besluit genomen.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig, terwijl het cijferseizoen in de VS deze week echt losbarst. Onder meer Johnson & Johnson opent de boeken, net als Procter & Gamble, Netflix, American Airlines en Intel.

De euro/dollar noteerde maandag 0,5 procent hoger op 1,2038.

De olieprijs is maandag gestegen. Op een settlement van 63,38 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,4 procent duurder. Vorige week steeg de WTI-olieprijs ook al ruim 6 procent, na positieve maandrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap. 

“Er zijn wat zorgen aan de vraagkant door nieuwe lockdown-maatregelen in India en andere landen, maar dat is nog niet voldoende om de rally op de oliemarkt tegen te houden”, aldus Tyler Richey van Sevens Report Research.

Bitcoin noteerde maandag licht hoger rond 56.000 dollar na een flinke dip in de afgelopen dagen. Turkije kondigde voor het weekend een ban op cryptovaluta aan vanwege een gebrek aan toezichthoudende mechanismen.

“Het zijn dezelfde kwesties waar bitcoin al vanaf de eerste dag mee te maken heeft”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. “maar het crypto-landschap is erg verbeterd vandaag de dag”, aldus de marktkenner.
 
Bedrijfsnieuws

In het spoor van de dalende bitcoinprijs dit weekend, sloot beursnieuweling Coinbase maandag circa 2,6 procent lager.

Pfizer en partner BioNTech gaan dit kwartaal nog eens 100 miljoen doses van hun coronavaccin leveren aan de Europese Unie. Pfizer sloot circa een procent hoger en BioNTech juist ruim een procent lager.

GameStop CEO George Sherman vertrekt uiterlijk op 31 juli bij het bedrijf, of eerder wanneer er voor die tijd een opvolger is gevonden. Het aandeel GameStop steeg ruim zes procent.

Harley-Davidson kwam maandag, een dag eerder dan verwacht, met de resultaten over het eerste kwartaal. In de verslagperiode steeg de winst en was die op aangepaste basis met 1,68 dollar beter dan de 0,90 dollar waar de markt op rekende. Ook de omzet liep op, naar ruim 1,4 miljard dollar, wat ook beter was dan verwacht. Daarnaast verhoogde de fabrikant van motorfietsen zijn outlook. Harley-Davidson rekent nu op een groei van 30 tot 35 procent. Het aandeel steeg krap tien procent.

Coca-Cola heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt, door eenmalige effecten waaronder valutabewegingen, terwijl de volumes gelijk bleven en de omzet steeg. De aangepaste winst van 0,55 dollar was wel beter dan de 0,50 dollar die werd voorspeld en ook de omzet van 9 miljard dollar lag boven de 8,7 miljard dollar waar analisten op rekenden. Het aandeel Coca-Cola steeg circa een half procent.

Facebook komt met een Clubhouse-concurrent, genaamd Live Audio Rooms. Binnenkort kunnen Facebook-gebruikers audio opnemen en is het mogelijk om effecten en muziek toe te voegen aan berichten. Ook wordt het mogelijk om podcasts te luisteren op het platform. Het aandeel Facebook leverde meer dan een procent in. 

IBM opent vanavond nabeurs de boeken. Geraadpleegde analisten voorspellen een omzet van 17,4 miljard dollar in het eerste kwartaal, tegenover 17,6 miljard dollar een jaar eerder, en een aangepaste winst per aandeel van 1,63 dollar, tegen 1,84 dollar in het eerste kwartaal van 2020. Het aandeel sloot 0,4 lager.

Aandelen Nvidia daalden circa 3,5 procent. In het Verenigd Koninkrijk is weerstand tegen de overname van ARM door Nvidia. De Britse regering vreest voor de nationale veiligheid.  De mededingingsautoriteit CMA doet onderzoek en zal uiterlijk op 30 juli dit jaar een rapport presenteren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.