(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarken sloten maandag lager, waarbij vooral techbeurs Nasdaq flink terugliep. De S&P 500-index leverde 0,7 procent in op 3.799,61 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,3 procent verloor op 31.008,69 punten. De Nasdaq-beurs sloot 1,3 procent lager op 13.036,43 punten. 

Marktanalist David Madden van CMC Markets zag dat de Amerikaanse aandelenmarkten afkwamen van de recordhoogtes van afgelopen vrijdag. “Het sentiment is in de afgelopen week zeer positief geweest, maar maandag is het optimisme even ver te zoeken”, aldus de marktvorser. 

Madden merkte op dat techbeurs Nasdaq het aardig te verduren had, omdat mogelijk strengere regelgeving boven de Amerikaanse techsector hangt. 

Vooral social-media-aandelen stonden lager, op de verwachting dat nieuwbakken president Joe Biden met nieuwe regels komt voor de sector. “Ook sommige Republikeinen willen techreuzen opbreken”, aldus de marktvorser.  

In de afgelopen dagen werden de Twitter-, Facebook- en Instagram-accounts van Donald Trump geblokkeerd, waardoor social media-bedrijven volgens Madden op extra aandacht konden rekenen. “Sommigen bekritiseerden de maatregelen van de social media-platforms, terwijl anderen van mening zijn dat zij veel eerder aan de bel hadden moeten trekken”, aldus Madden. “Hoe het ook zij, de populariteit van de platforms loopt flink terug.” Beleggers zijn volgens de marktvorser ongerust over de impact van de genomen maatregelen op het gebruikersbestand en advertentie-inkomsten van de social media-reuzen. 

Ondertussen moet zittend president Donald Trump vrezen voor een nieuwe impeachmentprocedure, vanwege zijn rol rond de rellen vorige week in het Capitool in Washington. Leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dient mogelijk maandag een voorstel in waarmee vicepresident Mike Pence wordt verzocht het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen om Trump uit zijn ambt te zetten.
 
Verder riep handelsgezant Robert Lighthizer Biden op de importheffingen voor China te handhaven. Dit deed hij in een interview met The Wall Street Journal.

Lighthizer vindt ook dat de regering van Biden druk moet blijven zetten op de Wereldhandelsorganisatie, zodat de WTO het beleid van de Verenigde Staten niet kan overrulen. Verder moet het voor Amerikaanse bedrijven moeilijker worden om naar het buitenland te verhuizen, ook al gaat dit ten koste van hun concurrentiepositie.

De macro-agenda was vandaag leeg. Dat gold ook voor de bedrijfsagenda. Maar later deze week gaat het cijferseizoen wel van start in de VS. Voor vrijdag staan een aantal grote banken op de rol.

“Voorlopig trekken aandelenkoersen zich weinig aan van een hogere rente. Maar als we naar de risico’s voor 2021 kijken, dan is een hogere inflatie en rente er zeker één. Het kan de aandacht van beleggers verschuiven. Een oplopende rente is minder gunstig voor de bewierookte groeiaandelen. Waardeaandelen, zoals aandelen van banken, profiteren van een hogere kapitaalmarktrente”, aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

De euro/dollar handelde op 1,2155. De februari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,01 procent hoger op 52,25 dollar op de New York Mercantile Exchange, waarmee verliezen van eerder op de dag werden weggewerkt. Analisten wezen de bescheiden bewegingen op maandag toe aan zorgen over de mondiale olievraag als gevolg van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Ook een aantrekkende dollar ten opzichte van veel andere munteenheden, speelde de olieprijs niet in de kaart. 

Bedrijfsnieuws

Gilead Sciences stelde de outlook voor 2020 opwaarts bij. “Gilead leverde een solide prestatie af, ondanks de mondiale impact van Covid-19”, zo verklaarde biofarmaceut. Waar Gilead eerder nog rekende op een omzet van 23 tot 23,5 miljard dollar, mikt het nu op 24,3 tot 24,35 miljard dollar. Dit is vooral te danken aan beter dan verwachte verkopen van remdesivir, dat werd ingezet in de strijd tegen corona. Gilead sloot krap een procent lager.

Twitter sloot 6,4 procent lager nu de Amerikaanse president Donald Trump een permanente ban van het social mediabedrijf heeft gekregen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties