(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen lieten maandag een verdeeld beeld zien, waarbij techbeurs Nasdaq met 1,7 procent flink steeg, maar de Dow Jones-index 0,1 procent aan waarde inleverde. De toonaangevende S&P 500 index won 0,5 procent. 

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was het maandag weer de normale gang van zaken op Wall Street, waarbij techbeurs Nasdaq er beter bij lag dan de S&P 500. “In de afgelopen week lieten techfondsen nog een underperformance zien, waarbij bekende namen als Amazon en Netflix wat glans leken te verliezen”, aldus Madden. “Maar de grote technamen zijn maandag toch weer in trek.”

De Amerikaanse aandelenmarkten werden volgens de marktvorser gesteund door positieve berichten uit de farmasector en de hoop op een akkoord over een Europees herstelfonds. 

Universiteit van Oxford en AstraZeneca boekte vooruitgang in de ontwikkeling van een coronavaccin. Een gecombineerde Fase 1/2 studie liet geen ernstige bijwerkingen zien en toonde de aanmaak van antistoffen en T-cellen. Volgens de onderzoekers was de sterkste immuunreactie zichtbaar in deelnemers die twee doses van het potentiële vaccin toegediend kregen.

Maandag meldden twee andere bedrijven die aan een coronavaccin werken, BioNTech en Pfizer, dat ook hun kandidaatmiddel na toediening een hoog niveau aan antistoffen laat zien bij een eerste fase onderzoeksstudie in Duitsland.

In de Verenigde Staten zijn er circa 3,8 miljoen Amerikanen besmet met het virus, dat al meer dan 140.000 doden opleverde in het land. 

Beleggers en economen zijn van mening dat lokale autoriteiten meer moeten doen om nieuwe uitbraken te voorkomen en waar nodig in te perken. 

Volgens strateeg Seema Shah van Principal Global Investors is het onmogelijk om de economische activiteit te zien aantrekken, zolang het aantal corona-besmettingen blijft toenemen. 

“We zijn op het punt gekomen dat de markt een lokale lockdown in de VS als een positief teken zou beschouwen, omdat het een signaal zou zijn dat overheidsfunctionarissen de uitbraak serieus nemen”, stelde de strateeg. 

Verder kregen beleggers dankzij het cijferseizoen ook meer inzicht in de impact van de corona-uitbraak op de resultaten van grote bedrijven zoals Coca-Cola, Lockheed Martin en United Airlines Holdings. Vandaag waren Halliburton en ManpowerGroup aan de beurt en nabeurs volgt IBM nog.

Volgens marktanalist Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management waren de resultaten van de grote Amerikaanse banken afgelopen week in ieder geval bemoedigend. 

Nieuwe steun

Pakweg 25 miljoen Amerikanen zullen 600 dollar per week aan steun verliezen als aan het einde van de maand geen verlenging is overeengekomen. Dat zou de consumentenbestedingen, die recent juist sterk stegen, weer onder druk zetten.

“Als we deze week wat positief nieuws krijgen over de Amerikaanse stimulering, is er meer ruimte voor risk-on”, stelde Jane Foley, valuta-analist bij Rabobank. Zolang er echter geen nieuw steunpakket is, oogt de beurs wat te optimistisch, vindt Foley.

In Europa is het nog afwachten op witte rook uit Brussel. De EU-leiders zitten sinds vrijdagochtend samen om een herstelplan en de Europees begroting goed te keuren. De planning was dat de top op zaterdag zou eindigen. 

Omdat een akkoord uitbleef, werd de top op zondag voortgezet en gingen de besprekingen de hele nacht door. Een akkoord zou dichtbij zijn, maar de laatste details moeten nog afgekaart worden. Daarom werd de top maandagmiddag hervat, zo kondigde de woordvoerder van de Europese Raad maandagochtend op Twitter aan.

“De leiders staan onder druk om nu te presteren”, aldus Florian Hense, econoom bij Berenberg. “Het is cruciaal om een constructieve toon aan te slaan en tot een soort overeenkomst te komen voor het zomerreces.”

Olie noteerde maandag 0,5 procent hoger. 

De euro/dollar noteerde op 1,1440. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1454 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1439 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

ManpowerGroup heeft in het tweede kwartaal van 2020 door de coronacrisis de omzet flink zien dalen en belandde in de rode cijfers. De uitzender, met een relatief sterke voetafdruk buiten de Verenigde Staten, zag de omzet op jaarbasis dalen met 30,4 procent naar 3,7 miljard dollar. Rekening houdend met wisselkoerseffecten was de omzetdaling 28 procent. Het aandeel koerste 4,2 procent lager.

Halliburton is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken vanwege een daling van de inkomsten als gevolg van de corona-uitbraak. CEO Jeff Miller sprak desondanks van solide resultaten in een moeilijke markt, waarbij de oliedienstverlener ondanks een sterke daling van de wereldwijde activiteit “solide financiële resultaten en een vrije kasstroom” genereerde. Het aandeel koerste 4,6 procent hoger.

Chevron neemt Nobel Energy over voor circa 5 miljard dollar. De overnameprijs waardeert Noble Energy op 10,38 dollar per aandeel. Op basis van de slotkoers van Chevron op 17 juli ontvangen aandeelhouders van Noble Energy voor elk aandeel 0,1191 Chevron aandeel. Inclusief de schulden van Noble Energy kent de deal een waarde van rond de 13 miljard dollar. Noble koerste 4,7 procent hoger.

eBay voert vergevorderde gesprekken over de verkoop van zijn advertentietak aan het Noorse Adevinta. Dit meldden bronnen bekend met de situatie aan The Wall Street Journal. De advertentietak van de specialist op het gebied van online veilingen zou naar verwachting circa 8 miljard dollar kunnen opbrengen. Het aandeel maakte een pas op de plaats.

Walt Disney heeft zijn reclame-uitgaven op Facebook drastisch verlaagd. Daarmee volgt Disney andere grote bedrijven zoals Unilever, Starbucks en Ford, die hun uitgaven ook stopzetten nadat kritiek werd geuit op het beleid van Facebook ten aanzien van fake news en haatzaaierij. Facebook steeg desondanks met 0,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.