chicago

Beleggers zijn dol op economische macrocijfers en voornamelijk de cijfers over de productiesector worden vaak met veel belangstelling bekeken. Ondanks het feit dat de meeste Westerse economieën draaien op een consumeergerichte economie, vinden we het nog steeds uiterst belangrijk om te weten hoe de fabrieken draaien.

Onlangs werd de inkoopmanagersindex van Chicago gepubliceerd. En dit cijfer wist behoorlijk teleur te stellen. Terwijl we de vorige maand nog te maken hadden met een stand van 54.2, kwam het cijfer over de maand oktober uit op een stand van 50.6. Dit was ook ver onder de verwachtingen van de waarnemers. De gemiddelde waarnemer had immers gerekend op een stand van 54.

Dit economisch macrocijfer valt zwaar tegen

Volgens het gepubliceerde rapport was deze rappe daling met name te danken aan de flinke daling in de productie. Het begint er steeds meer op te lijken dat de dure dollar een remmend effect heeft op de Amerikaanse productiesector.

chicago-mi

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van het ISM Chicago, is te zien dat de inkoopmanagersindex van Chicago op dit moment nog maar nipt beweegt boven de 50-lijn. Een notering boven deze lijn impliceert groei, terwijl een notering eronder duidt op krimp. Het is dus duidelijk dat de productiesector van Chicago op een belangrijk punt is beland.