fed_yellen Drie van de belangrijkste obligatiebeleggers ter wereld en het hoofd van de Federal Reserve Bank of New York hebben aangegeven dat de Federal Reserve niet op de rem zal blijven staan en de rente nog in 2016 zal verhogen. De legendarische obligatiebeheerder Bill Gross verwacht al een renteverhoging tijdens de volgende Fed-meeting in juni. Zijn voormalige rechterhand Mohamed El-Erian, nu hoofdeconoom bij Allianz SE, ziet de Fed dit jaar twee keer de trekker overhalen. Mark Kiesel van Pacific Investment Management Co. en New York Fed-voorzitter William Dudley laten hetzelfde optekenen. Ze geven dus in koor aan dat de Federal Reserve niet mag worden uitgeteld terwijl de markten dat wel al lijken te doen zeker na het relatief zwakke werkgelegenheidsrapport van april (slechts 160.000 nieuwe jobs). Slechts 8% van de markt ziet een renteverhoging in juni en tegen eind 2016 tipt er 53% op.

Te laag

Op 6 mei daalde de 2-jarige Amerikaanse rente tot 0,68%, het laagste niveau in drie maanden. Volgens Gross ligt deze rente veel te laag en een verhoging met 25 basispunten zou de range van de Fed Funds optrekken tot 0,50 – 0,75%. De bovengrens zou boven het huidige 2-jaars tarief uitkomen. Hij onderstreept ook dat Fed-voorzitster Janet Yellen veel meer focust op de lonen dan op het aantal jobs. Zoals u kunt zien hieronder stijgen de lonen met al 2,5%. Gross kondigde al in maart een einde van de obligatierally aan maar sindsdien is de rente verder blijven dalen en zijn obligatiekoersen verder blijven stijgen. lonen

Niet alleen

Bill Gross is niet alleen met deze analyse. Volgens El-Erian zullen de huidige rust op de financiële markten en de verzwakkende dollar het de Fed gemakkelijker maken om de rente te verhogen. “Dit jaar zie ik de centrale bank minstens één keer en waarschijnlijk twee keer de rente optrekken. De Fed ziet ongetwijfeld een opportuniteit om te handelen.” Voor Mark Kiesel van Pimco zal de verbetering van de arbeidsmarkt de Fed tegen het einde van het jaar één of twee keer de trekker doen overhalen. New York Fed-voorzitter William Dudley verwacht nog dit jaar ook verschillende ingrepen.