Tesla Tilburg lichttunnel Momenteel is de beurswaarde van Tesla meer dan $ 31 miljard. Afgezet tegen het aantal geproduceerde auto’s wordt Tesla gewaardeerd op $620.000. Vergelijk dit met General Motors met een marktwaarde van $48 miljard en een waardering van $4.800 per geproduceerde auto. Een koers/winst verhouding van 125 impliceert dat het aandeel van CEO Elon Musk zwaar overgewaardeerd is en het aandeel is hiermee één van de favoriete aandelen is voor ‘short sellers’. Deze strategie is erop gericht om geleende aandelen te verkopen, om ze na een verwachte koersdaling veel goedkoper te kunnen terugkopen. Momenteel staat er voor $6 miljard  aan shortposities open. Afgelopen jaar heeft Tesla 52.000 auto verkocht, maar door de productie op te schalen moet dit aantal naar 500.000, zo belooft Elon Musk. Jarenlang heeft Musk vastgehouden aan zijn doelstelling om tegen 2020 jaarlijks 500.000 auto’s te produceren. Maar het succes van het Model 3 zorgt ervoor dat hij zijn strategie moet aanpassen. Nu wil Musk die doelstelling al bereiken in het jaar … 2018. Tesla Motors ontving al zo’n 400.000 bestellingen voor het goedkopere Model 3. De kans wordt dus al groter dat mensen met een pre-order minder lang moeten wachten dan eerst voorzien. Vorig jaar lag de productie bij Tesla op het maximum van 50.000 en dit jaar verwacht Musk dat er zo’n 80.000 tot 90.000 auto’s van de band zullen rollen. Analisten Verschillende analisten en hedgefunds, John Thompson van Voilas Capital Management, hebben shortposities op Tesla ingenomen.

Aandeelhouders onderschatten Tesla’s enorme uitdaging om de productie van elektronische auto’s te versnellen. Om hun doelstelling te halen moeten enorme extra investeringen worden gedaan en het geld daarvoor is er niet omdat de huidige opbrengsten te laag zijn. Ze zullen dus eigen aandelen moeten verkopen, aldus Thompson.

James Angel, professor aan Gergetown University, geeft aan dat Tesla in de toekomst nog kan groeien door de verkoop van batterijen en slimmere (zelfrijdende) auto’s. “Hoe dan ook, veel tegenslagen kan het bedrijf niet meer hebben. Het aandeel is momenteel gewaardeerd op basis van zeer hoge verwachtingen”, aldus Angel. De komende kwartaalrapportages zullen gaan uitwijzen wie er gelijk gaat krijgen; de shortsellers of de aandeelhouders.