(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De AEX won 0,4 procent op 553,08 punten.

“Een swing-beurs”, zo typeerde vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld de handelsdag.

De AEX opende hoger, na het meevallende slot dinsdagavond op Wall Street, maar “vervolgens komt het wantrouwen terug in de markt” en gaan de koersen omlaag, aldus Van Eerden.

“Het leek er op dat de we de bodem op 540 gingen testen, maar door een wat vriendelijkere opening op Wall Street gingen we toch weer omhoog”, constateerde de vermogensbeheerder.

De markt wordt volgens Van Eerden heen en weer geslingerd door dan weer meevallende cijfers en dan weer tegenvallers. “Al met al een wisselend beeld.”

Toch zijn de volumes niet heel hoog. “Men blijft zitten en wacht af”, zei Van Eerden, die dit ook bij zijn eigen klanten ziet. Zolang de rente zo laag is, heeft de belegger volgens hem ook niet veel andere keuze dan in aandelen te zitten.

Macro-economisch was het een drukke dag. Vanuit Europa werd bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 0,4 procent groeide ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis was er sprake van een groei van 0,7 procent. Beide cijfers waren conform verwachting. De sterke groei in het eerste kwartaal suggereert dat paniek over de toestand van de Duitse economie overdreven is, stelde econoom Carsten Brzeski van ING. “Maar er is nog altijd geen ruimte of tijd voor zelfgenoegzaamheid”, waarschuwde hij.

Het bruto binnenlands product van de eurozone steeg in het eerste kwartaal ook met 0,4 procent. In het voorgaande kwartaal was de groei nog 0,2 procent op kwartaalbasis.

In de VS waren er ook richtinggevende cijfers. Terwijl economen op een groei van de detailhandelsverkopen met 0,2 procent rekenden, daalden de verkopen juist met 0,2 procent. Daarentegen steeg de Empire State Index juist veel harder dan voorzien naar 17,8. De industriële productie liep dan weer terug met een half procent.

Eerder vannacht bleek al dat de economische bedrijvigheid in China afkoelt. Zo stegen de industriële productie, de detailhandelsverkopen en de investeringen minder hard. Economen verwachten dat Beijing meer maatregelen zal treffen om de economie te stabiliseren, terwijl het handelsconflict met de Verenigde Staten steeds verder escaleert.

De euro/dollar noteerde op 1.1204. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1210.

De olieprijzen liepen op. Het Internationaal Energie Agentschap verlaagde evenwel zijn raming voor de vraag naar olie in 2019 licht. Het agentschap verwacht dat de vraag naar olie dit jaar stijgt met 1,3 miljoen vaten per dag, wat een neerwaartse bijstelling is van een eerdere raming met 90.000 vaten per dag. Het agentschap verwees daarbij naar zwakker dan verwachte economische cijfers uit onder meer Brazilië, China, Japan, Zuid-Korea en Nigeria, maar voegde eraan toe te verwachten dat de groeivertraging van de vraag waarschijnlijk van korte duur zal zijn.

Stijgers en dalers

ASML was koploper in de AEX met een koerswinst van 1,7 procent. Ahold Delhaize volgde met een winst van 1,2 procent. Bernstein besloot het aandeel weer terug op de kooplijst te zetten. “Het slechte nieuws is nu achter de rug.” En dat betekent dat er een instapmoment is voor een sectoruitblinker, aldus de analist.

Verder wist ABN AMRO de openingsverliezen weg te werken, en sloot het aandeel 1,1 procent hoger. In het afgelopen kwartaal daalde de nettowinst met 20 procent tot 478 miljoen euro. Geen geweldige resultaten zei KBC Securities. Jefferies vond de winstontwikkeling tekort schieten. Volgens CFO Clifford Abrahams vielen de opbrengsten wat lager uit dan analisten hadden verwacht, maar was de vergelijkingsbasis ook moeilijk.

Daarentegen leverde sectorgenoot ING juist 2,2 procent in. De geluiden dat ING samen met enkele andere banken jaagt op het Duitse Commerzbank worden steeds sterker.

In de Midkap ging Fugro aan kop met een koersstijging van 2,4 procent. WDP werd 1,8 procent duurder en AMG 1,6 procent. Berenberg zette AMG op de kooplijst. Het aandeel is volgens de analisten aantrekkelijk gewaardeerd, nadat het sinds juni vorig jaar grofweg halveerde door de handelsperikelen en dalende metaalprijzen. Daardoor handelt het aandeel inmiddels op het laagste niveau in twee jaar tijd.

PostNL verloor 0,1 procent. KBC Securities verlaagde het koersdoel naar 3,40 euro. Gezien de onzekerheid op korte termijn over het dividend vindt KBC dat een korting ten opzichte van sectorgenoten is gerechtvaardigd. Verder zou Deutsche Post geen interesse hebben in een overname van Postcon, het Duitse dochterbedrijf van PostNL. Dit zei de CEO van het Duitse postbedrijf woensdag volgens persbureau Reuters.

SBM Offshore, dat morgen de boeken opent, daalde 1,8 procent, maar verliezen van 1,9 procent deden Arcadis en Altice het nog een stapje slechter dan de oliedienstverlener.

Onder de kleinere aandelen in de AScX viel Kendrion op met een koersstijging van 5,8 procent. Fagron werd 1,4 procent duurder, terwijl Pharming 3,2 procent inleverde.

Lokaal steeg Ajax 5,0 procent. Het lijkt vrijwel zeker dat de Amsterdammers vanavond het landskampioenschap binnen halen.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten handelde Wall Street een half tot zelfs meer dan een procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.