Goud is een asset dat niet op zichzelf staat en bijgevolg zijn koers zelfstandig aflegt. Markten zijn aan elkaar verbonden. De ene markt wordt beïnvloed door de andere. Wil je het koersverloop van goud begrijpen, dan dien je kennis te nemen van markten die de goudprijs in beweging zetten.

We bekijken drie markten die ons een beter inzicht geven voor het koersverloop en de toekomst van goud op de lange termijn.

Obligatiemarkt

Allereerst beschouwen we de obligatiemarkt van de Verenigde Staten, specifiek de 10-jarige staatsobligaties. De Verenigde Staten worden doorgaans gezien als de ‘veiligste haven waar men geld aan kan lenen door middel van het kopen van Amerikaans staatspapier. Immers kan het land zelfstandig geld bijdrukken om de uitlenende partij terug te betalen. De 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties zijn bijgevolg ’s werelds ijkpunt voor rentestanden.

Het bezit van goud levert geen rente op. Daarom is goud allesbehalve interessant wanneer renteopbrengsten hoog zijn of potentie hebben meer te renderen. Wanneer rentestanden stijgen of dalen, zal je zien dat goud in de meeste gevallen tegenovergesteld correleert.

De koers van de 10-jarige US-staatsobligaties begeeft zich op een interessant punt tussen een tienjarige weerstand en steun zoals in onderstaande grafiek is weergegeven. Een downtrend heeft een negatieve invloed op de goudprijs, maar dit kan voorgoed voorbij zijn wanneer de weerstand wordt gebroken. Dit moment komt steeds dichterbij daar de steun reeds tweemaal overeind gebleven is. De koers voor dit financiële product is nu in stijgende lijn op weg om misschien wel de weerstand te testen en misschien zelfs te doorbreken. Dit zou het einde van deze decennium lange bullmarket kunnen inluiden dat jaar in jaar uit als struikelblok heeft gefungeerd voor de ontwikkeling van de goudprijs.

toekomst van goud

Dollarindex

Een volgende indicator is de US Dollar Index, de dollar die wordt gewogen tegen een mandje van andere grote valuta’s. Gaat deze dollar index omhoog, dan gaat de goudprijs naar beneden en andersom. Als de dollar sterker wordt, heb je immers minder dollars nodig om dezelfde hoeveelheid goud te kopen. Uiteraard gaat deze regel niet voor 100 procent op daar er nog meer factoren de goudprijs beïnvloeden maar doorgaans is dit eerder regen dan uitzondering.

02. 1019 DXY_UP5GFZ5M4X

Op de kaart zie je goed dat de dollarindex al een tijdlang een zijdelingse weg aflegt waarbij de recente beweging vooral naar boven is wat de recente afkoelende goudprijs dan ook meteen verklaart. Dit is een indicator om in de gaten te houden.

Koersverloop en de toekomst van goud

Tot slot hebben we nog het koersverloop van goud zelf. Te zien op onderstaande grafiek is dat de goudkoers zich begeeft in een zogeheten ‘wig’. Goud heeft een mooie rally laten zien in de eerste helft van dit jaar en is ‘net’ niet uit zijn wig getreden wat een ‘zeer’ bullisch signaal afgegeven zou hebben.

De tienjarige steun van goud zit in een stijgende trend waar de weerstand zich de afgelopen vijf jaar in een downtrend bevindt zoals te zien is in onderstaande grafiek.

03. 1019 Gold_Y0EF5J9XKQ

Wanneer een wig als deze wordt gebroken, ofwel de steun, al dan niet het supportniveau, dan wordt dit door de markt als een zeer krachtig signaal gezien. De neerwaartse weerstand is al goed getest wat op zich al een ‘bullish’ karakter meegeeft aan het lange termijn koersverloop.

De toekomst van goud gaat er steeds gunstiger uitzien voor degene die hierop hebben ingezet. De obligatiemarkten hebben weinig ruimte om verder af te dalen, de dollarindex begeeft zich in hogere regionen en wachten eigenlijk op een koude douche, en de goudprijs zelf test zijn weerstand en zit daar nog steeds dicht in de buurt. Er kan bijna geen mooier moment gevonden worden om positie in te nemen.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!