(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een sterk hogere opening tegemoet, na toezeggingen van president Xi Jinping om de Chinese markt open te stellen voor buitenlandse bedrijven.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 1,0 procent in het groen. De Nasdaq-future wees op een openingswinst van 1,5 procent.

De beloftes die Xi deed op een grote conferentie in Azië susten de angst voor een totale handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Onrust daarover gaf de laatste tijd veel volatiliteit op de aandelenmarkten.

Op de economische conferentie Boao Forum, ook wel het Aziatische Davos genoemd, zei de Chinese president dat Beijing werkt aan plannen om buitenlandse bedrijven meer toegang te bieden tot de financiële sector en de industrie in China. Maatregelen die de president noemde waren een lagere importheffing op auto’s en betere bescherming van intellectueel eigendom.

Xi zei niets over de strubbelingen over handelskwesties met de Verenigde Staten, die de markten wereldwijd zorgen baren. Zijn toezeggingen adresseerden wel enkele grote irritaties van de Amerikaanse president Donald Trump over de handel met China.

“In een wereld die streeft naar vrede en ontwikkeling, lijken de mentaliteit van de Koude Oorlog en van ‘ieder-voor-zich’ nog minder op hun plaats”, zei Xi.

Trump heeft gedreigd met importheffingen op 150 miljard dollar aan Chinese producten, waarna Beijing ook heffingen aankondigde en liet weten niet te zullen zwichten onder druk. Xi’s laatste uitspraken voeden de hoop dat een handelsoorlog desondanks kan worden afgewend.

“China kan blijven werken aan tarieven op 100 miljard dollar aan import uit de VS, maar Xi liet goede intenties zien in zijn toespraak. We bijten ons klemvast in het geloof dat een handelsoorlog zal worden afgewend”, schreef Jasper Lawler van LGC in een nieuwsbrief aan beleggers.

Het optimisme verdringt zorgen over een confiscatie door de FBI van documenten berustend onder Michael Cohen, een advocaat van Donald Trump. Het betreft documenten rond een betaling van 130.000 dollar aan porno-actrice Stormy Daniels, die een korte affaire met de president zou hebben gehad. Trump deed de inval af als een “heksenjacht”.

Intussen prepareert het Amerikaanse leger een mogelijke militaire aanval op het leger van de Syrische president Bashar al-Assad, dat burgers zou hebben bestookt met gifgas. Dit gebruik van chemische wapens zal een krachtig antwoord krijgen, zei Trump, “maar ik zeg niet wanneer.”

Economisch nieuws uit de Verenigde Staten is er dinsdag over over de producentenprijzen in maart, om half drie, en over de groothandelsvoorraden in februari om vier uur.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent tot 64,22 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,3 procent duurder werd op 69,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2323. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2308 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2321 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen VeriFone Systems koersten voorbeurs 51 procent hoger, nadat de aanbieder van betaal- en zakelijke diensten instemde met een overnamebod van 3,4 miljard dollar door private equity-partijen onder leiding van Francisco Partners. Het bod waardeert het aandeel 54 procent hoger dan de slotkoers van maandag.

vTv Therapeutics verloor 5 procent in de handel voorbeurs. Maandagavond stortte de koers al in met een daling van 70 procent, nadat een test van zijn potentiële geneesmiddel voor Alzheimer teleurstellende resultaten opleverde.

Tupperware verlaagde zijn winstverwachting voor het eerste kwartaal en verloor maandag terrein. In de handel voorbeurs ging het aandeel nog eens 0,4 procent omlaag.

Energous Corp won 5 procent in de handel voorbeurs. Maandag ging de koers al met 13 procent omhoog. De ontwikkelaar van draadloze opladers meldde goedkeuring te hebben gekregen voor zijn WattUp-apparaat.

Het kwartaalcijferseizoen zal donderdag en vrijdag echt van start gaan, met kwartaalcijfers van onder andere de financiële reuzen BlackRock, Wells Fargo en JP Morgan Chase.

Slotstanden

Wall Street eindigde maandag licht hoger, na forse verliezen vrijdag. De beurs veerde aanvankelijk flink op maar gaf de winst in het laatste uur grotendeels weer prijs. De S&P500 index sloot 0,5 procent hoger op 2.615 punten, de Dow Jones index steeg met 0,3 procent tot 23.999 punten en de Nasdaq won 0,6 procent op 6.953 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.