(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag vlak gesloten. De AEX eindigde op 543,07 punten, gelijk aan de slotstand van dinsdag. De index werd gedrukt door verliezen van Unilever en Randstad. Bij de kleinere fondsen werd Pharming door beleggers in de uitverkoop gedaan.

De AEX zakte in de loop van de dag in het rood, maar krabbelde tegen het eind weer op. “Dat had te maken met de hogere opening op Wall Street en de hogere koersen in Duitsland. De zorgen over de handelsoorlog tussen de VS en China ebden weer weg”, meent fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep.

“Bij TomTom gisteren en Pharming vandaag zie je kuddegedrag van beleggers. Ze reageren allemaal op dezelfde manier. Er wordt ook vrij heftig op slecht nieuws gereageerd, waardoor je fikse koersuitslagen krijgt. Ik maak me wel zorgen over de beurs. Als slecht nieuws niet meer wordt genegeerd, vrees ik dat vervolgens iedereen zijn aandelen wil gaan verkopen”, aldus Smit.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse inflatie in augustus uitkwam op 2,7 procent tegen 2,5 procent in juli. Economen hadden gerekend op 2,4 procent. De Britse producenten- en huizenprijzen stegen dan weer minder hard in respectievelijk afgelopen maand en juli.

De bouwsector in de eurozone produceerde in juli van dit jaar iets meer dan in juni en ook op jaarbasis was er sprake van groei. De bouwproductie steeg op maandbasis met 0,3 procent.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 1,6 procent. Tevens werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is gestegen met 9,2 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen juist daalde.

De euro/dollar noteerde op 1,1675. Bij het openen van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1665 op de borden en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1671.

De olieprijzen koersten tot 1 procent hoger. De olievoorraden in de VS zijn opnieuw afgenomen, zo bleek uit het wekelijkse rapport.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won ArcelorMittal 3,9 procent na positief nieuws uit de sector. De Duitse branchegenoot Salzgitter heeft de winstverwachting voor de rest van het jaar opwaarts bijgesteld.

Verder lagen de verzekeraars er goed bij met koerswinsten van 1,2 tot 2,7 procent voor NN Group, ASR Nederland en Aegon. Aegon liet weten ruim 24 miljoen eigen aandelen in te kopen om de verwatering die ontstaat door het uitkeren van stockdividend te compenseren.

Randstad verloor 5,1 procent. Sectorgenoot Adecco stelde dat de volumetrends begin september een lichte groeivertraging laten zien. Deze volumes wijzen op een lichte groeivertraging ten opzichte van de eerste twee maanden van het derde kwartaal, aldus de Zwitserse uitzendgroep.

Indexzwaargewicht Unilever verloor 1,9 procent. Unilever is een van de partijen die zou bieden op een Indiaas dochterbedrijf van GlaxoSmithKline. “Het verlies van Unilever heeft te maken met het verzet van aandeelhouders tegen de verhuizing van het bedrijf naar Rotterdam. Ook heeft het bedrijf last van de handelsoorlog”, zo stelde Smit van Today’s Beheer. Verder zou Unilever volgens de analisten van Bernstein marktaandeel verliezen in de VS.

In de Midkap was het AMG Advanced Metallurgical Group dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel won 2,2 procent, nadat het een tweejarig contract heeft gesloten met een Amerikaans staalbedrijf voor de levering van in totaal bijna 3,2 miljoen kilo Vanadium. Met de deal is 60 procent van de jaarproductie gemoeid, aldus ING, en dat stelt gerust.

Takeaway.com won 1 procent. Aandeelhouders zijn akkoord gegaan met de overname van 10Bis.

PostNL verloor 0,9 procent. Donderdag gaan postbezorgers en postbodes in het gehele land staken. Ze zijn tegen de invoering van de zogeheten combibundel, waarbij ze zelf post moeten gaan sorteren.

TomTom verloor opnieuw 4,3 procent tot 6,15 euro na een koersval van ruim 24 procent op dinsdag. Google zette dinsdag een grote stap in de auto-industrie door samenwerking met de autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi. De lokaal genoteerde kaartenmaker AND daalde 6,7 procent. ING noemde de koersval van TomTom overdreven, al is het lastig te bepalen wat de impact van de deal zal zijn. ING handhaafde desondanks het koopadvies met een koersdoel van 14,50 euro.

NIBC verlaagde woensdag wel het koersdoel voor TomTom naar 6,00 euro met een Houden advies. De door Google aangekondigde deal betekent minder omzet voor TomTom, aldus analist Martijn den Drijver. Ook voedt het de onzekerheid over hoe de marktaandelen zich tussen 2021 en 2025 zullen ontwikkelen. Degroof Petercam zette TomTom zelfs op de verkooplijst.

Onder de kleinere fondsen won Kiadis Pharma 6,6 procent en herstelde daarmee deels van het verlies van ruim negen procent op dinsdag. Beter daalde 2,4 procent.

Pharming maakte nog eens een koersval van 20,5 procent. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft Pharming in de vorm van een zogeheten Complete Response Letter om extra onderzoeksgegevens gevraagd in verband met de uitbreiding van de toepassing van Ruconest bij patiënten met erfelijk angio-oedeem.

Adyen steeg 3 procent. Het betaalbedrijf heeft modeketen H&M binnengehaald als klant. Dit werd woensdag door een woordvoerder van Adyen aan ABM Financial News bevestigd. De zegsman voegde toe dat Adyen al enige tijd voor H&M werkt. Dit was echter nog niet eerder bekend gemaakt. Het betreft een wereldwijd contract.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot van de Europese beurzen stond de toonaangevende S&P 500 index woensdag 0,1 procent hoger op 2.908,01 punten. De Dow Jones index noteerde 0,7 procent in het groen op 26.432,38 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 7.943,39 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.