Wie schrijft, die blijft. Het is een bekend gezegde onder optiehandelaren. Niet zonder reden, zoals we net hebben gezien. Voor veel beleggers is het schrijven van  opties alleen liever iets wat wordt vermeden. Dat heeft vast en zeker iets te maken met de risico’s die gepaard gaan met het schrijven van opties. Maar de risico’s wegen, mits de strategie juist wordt ingezet, niet op tegen de vele voordelen van het schrijven van opties.

Reden #1: opties worden steeds minder waard

Elke optie heeft tijdswaarde. Sommige opties hebben 100% tijdswaarde, en geen intrinsieke waarde. Elke dag dat de optie niet in the money is, verliest de optie wat van zijn tijdswaarde. Dit houdt in dat opties steeds wat minder waard worden, ook al verandert er helemaal niets aan de marktsituatie. En soms is het zelfs zo dat opties minder waard worden, zelfs als de markt wel in de juiste richting beweegt. Als een schrijver van opties heb je profijt van. Elke dag dat de optie minder waard wordt, verdien je zelf een beetje.

Reden #2: winstnemen wordt heel makkelijk

Iedereen die wel eens belegt is vroeg of laat in aanraking gekomen met dit gezegde: ‘cut your losses short and let your profits run’. Dat klinkt heel logisch. Je kapt verliezers snel af en je laat de winnaars gewoon zo lang mogelijk doorlopen. Die maken dan de verliezers goed en dan blijft er ook nog genoeg over voor een goed belegde boterhan. Natuurlijk klinkt dit logisch, maar in de praktijk blijkt het toch verdacht lastig om verliezen snel af te kappen en winnaars zo lang mogelijk door te laten lopen. opties schrijvenHet plaatsen van een stoploss wordt altijd aangeraden en dat is volkomen begrijpelijk. Maar met al de data-analyse door grote computers, is het voor handelaren met heel veel data heel makkelijk om in te zien waar stoplosses liggen. Is het je wel eens opgevallen dat veel steunniveau’s of weerstandsniveau’s soms net worden doorbroken, om vervolgens weer snel de andere kant op te gaan? Onthoud dat beleggers allemaal naar dezelfde charts kijken en iedereen dezelfde steun en weerstandsniveau’s kan intekenen op een grafiek. Voor handelaren wordt het daarom een koud kunstje om een duidelijk stoplossniveau even aan te tikken. Daar sta je dan, als gedisciplineerde belegger. Met een geschreven optiepositie heb je dit soort problemen niet of nauwelijks. We gaan je in dit ebook een hele simpele strategie laten zien voor een stoploss, die niets te maken heeft met een overduidelijk niveau in de markt. Ook het nemen van winst wordt een stuk makkelijker, omdat het niet echt meer een vraagstuk is. De markt geeft hier antwoord op. Elke dag dat de optie niet in the money is, zal deze optie wat minder waard worden. Je bereikt de maximale winst zodra de optie afloopt, dus op de expiratiedag. Dit is dan ook het doel van elke trade: maximale winst, door simpelweg te wachten.

Reden #3: Tijd werkt in jouw voordeel

Het voorspellen van de aandelenmarkten is natuurlijk een lastige zaak. Niemand weet precies wat de markten gaan doen. Maar een ding is zeker: elke dag gaat voorbij en de tijd tikt langzaam maar zeker door. En dat is iets waar je als optieschrijver van profiteert. Tijd zal langzaam – maar het gebeurt echt – de waarde van een optie verminderen. Een optie wordt vaak vergeleken met een ijsblokje: dat zal langzaam smelten, zelfs als er niets gebeurt. Natuurlijk kan een optie meer waard worden door een marktbeweging, maa dan nog heb je het voordeel van tijd. Een koper van een optie moet altijd vechten tegen de tijd. Hij is er immers bij gebaat dat de optie zo diep mogelijk in the money raakt voor de expiratie. Als optieschrijver hoef je alleen maar te wachten. Tijd werkt echt in jouw voordeel.

Reden #4: Markttimen is verleden tijd

Wie wel eens gokt op paardenraces weet dat je op twee manieren kunt inzetten. Zo kan je gokken op de winnaar, maar je kan er ook voor kiezen om in te zetten op paarden waarvan je denkt dat ze de race niet zullen winnen. En bepalen wie er niet wint, is op de een of andere manier altijd makkelijker dan precies goed gokken wie er wél wint. Optieschrijven werkt net zo. Je hoeft niet meer precies te weten waar de koers van een aandeel heengaat, je hoeft alleen maar een goede inschatting te maken waar de koers niet heengaat. Stel je voor: je bent bullish op de AEX-index en je verwacht dat de koers voor december 2015 niet onder de 460 punten zal raken. Dan kan je er voor kiezen om de put 460 te schrijven, met een expiratiedatum op december. Hiervoor ontvang je op het moment van schrijven ongeveer 1000 euro. Wanneer verdien je geld? Zolang de AEX-index niet onder de 460 punten komt op de dag van expiratie. Dat betekent dat het enige wat je zeker moet weten: waar de AEX-index niet heengaat. Daarmee is markttiming verleden tijd. En dat is ook wel eens prettig!  

Meer over opties? De factoren die invloed hebben op de prijs, staan bekend als de Optiegrieken.  Ze maken duidelijk hoe de prijs van een optie beweegt en hoe de grieken daarin een allemaal een specifieke rol spelen. Wie dit snapt, heeft direct een voorsprong op de gemiddelde particuliere belegger. Een goede basiskennis van de grieken, stelt je namelijk in staat om beter in te schatten hoeveel risico er aan een optie kleeft en welke optie je het beste kan selecteren in elke situatie. Voordat je begint met de Optie Grieken, is het belangrijk om eens even te kijken naar de moneyness van een optie. Lees er alles over via deze link. 1. De Delta 2. Gamma 3. Theta 4. Vega 5. Rho