opties beleggen Het bedrijfsleven in Amerika draait al weer jaren prima. En dat merken beleggers op de beurs. Het bedrijfsleven heeft namelijk een record aan aandeleninkoopprogramma’s ingezet. Ook de dividenduitkeringen stijgen naar niveau’s die nog niet eerder zijn gezien. Yardeni Research gaat er bijvoorbeeld van uit dat aandeelhouders van Amerikaanse aandelen dit jaar aan 1 biljoen dollar tegemoet kunnen zien. Dat is volgens Yardeni ongeveer net zo veel als de totale operationele winst die bedrijven uit de S&P 500 gezamenlijk produceren. Met aandeleninkoopprogramma’s worden aandelen door bedrijven teruggekocht. Hierdoor slinkt het uitstaande aandelenkapitaal en gaat de winst per aandeel iets omhoog. De winst wordt immers over minder aandelen verdeeld, waardoor de K/W gunstiger uitkomt. Dit wordt door aandeelhouders weer beloond met hogere koersen.

Gemengde boodschap

Aandeleninkoopprogramma’s zijn daardoor populair bij veel beleggers. Maar niet iedereen is even blij met de trend op Wall Street.  Laurence Fink, CEO bij BlackRock, heeft in april bijvoorbeeld geschreven:

‘Met rentestanden dicht tegen 0%, is het maar de vraag of het uitkeren van kapitaal aan aandeelhouders wel de juiste boodschap is. Aandeelhouders profiteren maar matig van het effect in de huidige omgeving. Daarnaast sturen bedrijven een vreemde boodschap uit: er zijn geen andere middelen die met het geld kunnen doen, en dus hebben we geen direct plan om aandeelhouderswaarde te creëren op lange termijn’.

Goldman Sachs gaat er van uit dat bedrijven gemiddeld 28% van de cashpositie zullen aanwenden om eigen aandelen in te kopen. Dat cijfer kan nog stijgen, omdat nu voor 900 miljoen dollar aan inkoopvoorstellen moet worden goedgekeurd door aandeelhouders. SIT_rect_336x280Hoewel er veel wordt ingekocht, lijkt dit voorlopig niet ten koste te gaan van een gezonde balans. Als we financials niet meerekenen, die verplicht bepaalde kapitaalratio’s moeten aanhouden, hebben S&P 500-bedrijven gemiddeld een cashpositie die twee keer zo groot is als de nettowinst van dit jaar. Dit stelt analist Howard Silverblatt van S&P  Dow Jones Indices. Op Wall Street is de vuistregel dat 1 x de nettowinst in cash een prima uitgangspunt is. Omdat S&P 500 bedrijven hier ruim boven zitten, lijkt een inkoopprogramma niet zo’n groot probleem. Maar, veel bedrijven maken nu gebruik van de lage renteomgeving. Bedrijven lenen geld om de aandeleninkoopprogramma’s te financieren. Hierdoor zadelen bedrijven zichzelf op met extra schulden. Die worden weliswaar afgerekend tegen lage rente’s en lijken daarom interessant. Toch kan het dodelijk zijn voor toekomstige groei. Want in de toekomst moeten de schulden wel worden afgelost, waardoor minder geld beschikbaar is om te groeien.