Ebola is een vreselijke ziekte

Wereldwijd heeft de vrees voor Ebola de kop opgestoken, sommigen vrezen zelfs voor een wereldwijde pandemie. Met angst en beven wordt uitgekeken naar het moment dat de gevreesde ziekte op grote schaal zal doorbreken richting West-Europa, de Verenigde Staten en vooral richting een aantal dichtbevolkte Aziatische landen zoals India en China.

Voorlopig valt van een Ebola-effect op de financiële markten nog niet veel te merken, het meer onzekere beurssentiment heeft op de eerste plaats te maken met de vrees dat de economie wereldwijd een toontje lager zal gaan zingen. Maar toch zijn er een aantal aandelen die rechtstreeks met het Ebola virus gelinkt kunnen worden. Lakeland Industries LAKE en Alpha Pro Tech APT kregen klappen op de beurs, beide aandelen zijn producenten van zogenaamd personal protection equipment (PPE), jassen, handschoenen, maskers en kleding die bescherming bieden tegen een overdracht van het virus. Deze kleding wordt door hulpverleners gedragen.

Vaccins en medicijnen tegen Ebola

De beleggers zijn teleurgesteld over het feit dat ondanks het dragen van deze personal protection equipment (PPE) er in bepaalde gevallen toch een overdracht van het virus heeft plaatsgevonden. Anderzijds zijn er een aantal bedrijven die een vaccin tegen Ebola maken stevig in koers gestegen. De meest geciteerde aandelen van bedrijven actief in de strijd tegen Ebola zijn NewLink Genetics NLNK, Inovio Pharmaceuticals INO, Tekmira Pharmaceuticals TKMR en BioCryst Pharmaceuticals BCRX. Niet bepaald de meest voor de hand liggende namen, waarschijnlijk zal niemand ze kennen. Het is bovendien onduidelijk in hoeverre deze aandelen een steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen Ebola. Deze aandelen zijn traditioneel bovendien erg volatiel, hun koersen bewegen wild. Eigenlijk dus geschikte aandelen voor traders die de risico’s verbonden aan een belegging in deze aandelen kunnen dragen. In het Ebola rapport vindt u alle mogelijke info over beleggen in aandelen die iets met de ziekte te maken hebben.