De aandelenprijzen zijn de afgelopen jaren flink opgelopen, maar iedereen die tot nu toe een forse correctie voorspelde, kwam bedrogen uit. Door de stijging, zijn aandelenwaarderingen flink opgelopen. Zo veel zelfs, dat de favoriete indicator van Warren Buffett aangeeft dat aandelen nu uitzonderlijk duur zijn. De S&P 500 is de afgelopen 3 jaar telkens met dubbelcijferige rendementen in waarde gestegen. Dit komt onder andere door een gunstig aandelenklimaat, maar ook door uitzonderlijk veel aandeleninkopen van bedrijven zelf.

Ambrose Evans-Pritchard legt uit: ‘In 2014 is elk kwartaal voor 130 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht door beursgenoteerde bedrijven. Dit gebeurde vaak met geleend geld. Het winstpercentage van het BBP, staat nu op een na-oorlogs record van 12,5% (net zoals in 1929). Een onhoudbaar niveau als lonen in de Verenigde Staten beginnen te stijgen’.

Een van de favoriete indicatoren van Warren Buffett is de Wilshire 500 Total Market Full Cap Index, afgezet tegen het BNP van Amerika. Buffett stelt dat de waarde van de Wilshire 5000 Total Market Index lager moet zijn dan het BNP van Amerika, anders zijn aandelen duur. Hieronder de huidige situatie: Warren BuffettDe grafiek maakt het duidelijk: aandelen zijn volgens deze indicator erg duur, duurder nog dan de bubbel in 2000.

  1. Warren Buffett
Reacties