Zonne-energie was ooit zo duur dat het enkel nut had op een ruimteschip. Maar de technologie evolueert zo snel dat zonne-energie binnenkort goedkoper zal zijn dan steenkool en aardgas. En zelfs Donald Trump kan daar niets aan veranderen. Maar de solar aandelen zijn de laatste jaren zo hard afgestraft, dat het geen rekening houdt met de toekomst. Een opportuniteit?

Amerikaans president Donald Trump trok zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs ‘omdat hij nu eenmaal van steenkool houdt’. Het protest concentreerde zich echter rond de milieu aspecten van zijn beslissing. Maar men vergat daarbij te vermelden dat Trump ook een belangrijke inschattingsfout maakt: zonne-energie is binnenkort goedkoper dan steenkool.

Onderzoekers menen namelijk dat ‘De wet van Moore’ ook van toepassing is op zonne-energie. ‘De wet van Moore’ zegt dat de capaciteit van een bepaalde technologie verdubbeld om de 2 jaar, met als gevolg een forse daling van de kosten.

Nu kan men niet bij alle technologische vernieuwingen ‘De wet van Moore’ toewijzen, maar zonne-energie wel. Volgens onderzoek daalt de kostprijs van zonne-energie gemiddeld met 10% per jaar. Dat zou betekenen dat zonne-energie tegen 2021 voor een groot deel over heel de wereld goedkoper zal zijn dan steenkool.

In Duitsland én de Verenigde Staten is zonne-energie nu al competitief aan steenkool. In groeilanden zoals China en India zou dat begin volgend decennium zijn, ondanks forse investeringen in steenkool.

Maar daar stopt het natuurlijk niet bij. Minstens tot 2040 zou de kostprijs voor zonne-energie nog drastisch blijven dalen. Hierdoor zal wind- en zonne-energie tot de helft van de globale energievoorziening kunnen leveren.

Dat is nog een enorm groeipotentieel.

De grootste investeringen in de energiesector zullen de komende decennia dan ook gaan naar groene energie.

Maar de aandelen uit de sector worden al jaren afgestraft op de beurs. Wanneer we naar de VanEck Vectors Solar Energy ETF kijken, zien we sinds eind 2008 een enorme daling. De val werd eind 2012 gestuit met een opflakkering tot begin 2014. Maar de laatste 2 jaar zaten de aandelen terug in een neerwaarts traject.

Echter, wie goed naar de grafiek kijkt, ziet ook dat 2017 stilaan beterschap brengt. De val lijkt gebroken.

Is dit het begin van iets moois?