Het thema – verzekeren tegen een beurscrash – spreekt veel beleggers aan. En dat hoort ook zo te zijn. We begrijpen nog altijd niet waarom mensen alles in hun leven verzekeren, behalve het belangrijkste bezit: hun kapitaal. Dit verzekeren door middel van een ‘bescherming’ is lang geen gek idee. Integendeel, het is een absolute must voor beleggers die hun vermogen wil vrijwaren. 3 beschermingsconstructies werden aangeleverd door de collega’s van Slim in Trading. Dit deed bij enkele lezers wat waarschuwingsbellen rinkelen. Want traden, dat vinden vele beleggers nog altijd een ‘vieze’ term. Wij denken eerder: onbekend maakt onbemind. Laten we deze gelegenheid aangrijpen om 10 misverstanden over trading uit de wereld te helpen. Hier gaan we… 1. Trading is risicovol. Integendeel zouden we zeggen. Trading doe je door een deel van je kapitaal voor een beperkte tijd bloot te stellen aan de markten. Je bent nooit volledig belegt, en bovendien geen 100% van de tijd.Dus het risico met trading is lager, niet hoger!
2. Trading is hectisch. Juist niet. Trading doe je op basis van een strak plan. Wie een duidelijk plan heeft en dit volgt, krijgt nooit te maken met hectische omstandigheden. Je tradingplan werkt en plukt de vruchten, of je tradingplan werkt niet en je neemt afscheid. Zo simpel is trading.
3. Traden is intense bezigheid. Ook dit is weer zo’n fabeltje. Alsof je de hele dag achter je scherm gekluisterd moet zitten om te traden. Niets is minder waar. Aan de hand van je tradingplan bepaal je zelf hoe intens trading is. Iemand kan bepalen op basis van enkele trades per maand voldoende doen én succesvol te zijn.
4. Traden is enkel ervaren beleggers. Ook dat is onzin. Iedereen kan traden. Iedereen met wat geld en een beursrekening kan traden. Je moet enkel beschikken over een goed tradingplan en dit consequent uitvoeren. En hier gaan nogal wat nieuwelingen de mist in, dat moet gezegd. Ervaring komt door fouten, doordat je je eerder niet aan het tradingplan hield. Maar ervaring is geen must, als je maar je tradingplan volgt.
5. Traden kan enkel met veel geld. Zoals hierboven reeds aangegeven kan iedereen met een beursrekening en wat geld erop aan de slag met trading. Uiteraard, met wat zakcenten kom je niet zo ver en maak je enkel je bankier blij. Met enkele duizenden euro’s kom je al een heel eind.
6. Traden doe je om een inkomen mee te genereren. Dit is wellicht een van de grootste misverstanden die er bestaan over trading. Traden doe je NIET voor een extra inkomen te genereren. Traden doe je om extra rendement te behalen voor je portefeuille. Om geen andere reden.
7. Traden kan enkel met hefboomproducten. Onzin! Traden doe je op de eerste plaats zonder hefboom. Je lift mee op de golven van de financiële markten. Als je die golfbewegingen gaat versterken, kan je snel kapseizen. Hefboomproducten gebruiken traders vooral om potentiële verliezen af te dekken of om risico’s te omkaderen.
8. Traden kan je veel verlies opleveren. Als je je niet aan je tradingplan houdt, dan kan het uit de hand lopen. Vooral als je dan geen ‘plan B’ klaar hebt voor bij noodgevallen. Als je je houdt aan je vooropgestelde tradingplan, dan zal dit ook bestaan uit het minimaliseren van verliezen.
9. Traden is niet meer interessant met allerhande taksen. We begrijpen dat met name Belgische beleggers de nieuwe speculatietaks als een blok aan het been zien. Wij zien dat toch anders. Immers, niet de volledige waarde van een trade wordt belast, enkel de gerealiseerde winst op een trade. In het geval van de speculatietaks is dit 33% van je winst. Wie het Trading Rapport van Slim in Trading had gevolgd in 2015, die maakte bruto zo’n 55% winst met het tradingplan. Netto blijft er dan nog ruim 36% winst over. Niet slecht toch, in vergelijking met de beurzen die allen verliezen slikten. Dus trading blijft interessant, ook met de (nieuwe) taksen!
10. Traden levert geen extra rendement op. Trading is juist de ‘slagroom op de koffie’ voor beleggers. Je trade met een kleiner deel van je portefeuille, vaak de cashpositie, om zo extra rendement te behalen voor je totale portefeuille. Trading vormt wat ons betreft nooit de hoofdstrategie van een portefeuille. Trading zorgt wel voor de ‘edge’. Dat deeltje extra, zodat je superieure rendementen kan behalen met je vermogen.
Of hoe denk jij dat al die grote beleggers altijd kunnen uitpakken met hogere rendementen dan de rest? Een strak tradingplan, natuurlijk! Wil je ook zo’n strak tradingplan? Dan hebben ze dit voor jou in het Trading Rapport van Slim in Trading. Messcherp en bij-de-pinken voor de markten.