De goudprijs is de afgelopen jaren bezig met een klein en zeer moeizaam herstel. Eind 2015 noteerde de goudprijs aan 1.060 dollar per ounce. Nu zitten we toch al aan 1.325 dollar per ounce. Volgens Frank Holmes, bestuursvoorzitter van U.S. Global Investors, kan de goudprijs dit jaar stijgen naar 1.500 dollar per troy ounce dankzij twee belangrijke Amerikaanse factoren. 

Een prijsstijging van 1.325 naar 1.500 dollar dit jaar nog… dat betekent een toename van maar liefst 13 procent. Opmerkelijk gezien het trage maar gestage parcours die de goudprijs de afgelopen jaren heeft afgelegd. Eén ding is zeker, de goudprijs zit momenteel in een opwaarts trendkanaal.

En die opwaartse trend zou wel eens aardig lang kunnen blijven aanhouden. Bestuursvoorzitter van U.S. Global Investors Frank Holmes is zeker dat de goudprijs dit jaar bijzonder goed zal presteren omwille van deze twee belangrijke factoren die een grote invloed zullen hebben op goud.

1. Inflatie

Frank Holmens beweert dat het Amerikaanse inflatiecijfer harder zou kunnen gaan stijgen dan ons wordt ‘wijsgemaakt’. De inflatie steeg vorig jaar in december met 2,1 procent op jaarbasis. Op onderstaande grafiek zie je dat de inflatie in de V.S.A. al enkele jaren op rij gestaag aan het stijgen is.

Goud wordt op de financiële markten nog altijd aanschouwd als een belegging om inflatie en stijgende consumentenprijzen te verslaan, net omdat de inflatie geen vat heeft op goud. Mocht dit cijfer de komende maanden feller stijgen dan eerst werd gedacht, kan de goudprijs flink opveren.

2. Dollar

Een tweede belangrijke factor is de zwakkere Amerikaanse dollar en het beleid van president Donald Trump. Het ene heeft natuurlijk met het andere te maken, het Trump-beleid heeft ervoor gezorgd dat de waarde van de dollar is gedaald ten opzichte van andere wisselkoersen.

Een zwakke dollar maakt dat Amerikaanse producten goedkoper zijn op de internationale markt en dus een ‘boost’ geeft voor de export. Daarenboven is het ook gunstig voor grondstoffen, meer bepaald voor edelmetalen zoals goud en zilver.

Dit beleid werd ingevoerd omdat de dollar vorig jaar te sterk was en ‘schade’ toebracht aan de Amerikaanse economie. Minister van Financiën Steven Mnuchin zei begin dit jaar dat hij het beleid zal blijven steunen omdat een zwakkere dollar beter is voor de groei van de Amerikaanse economie.

1.900 dollar

Holmes beweert dat, als deze twee factoren blijven evolueren in de ‘juiste’ richting voor goud, de prijs per ounce zelfs naar 1.900 dollar kan stijgen dit jaar. Dat betekent een prijsniveau boven de recordkoers van 1.891 dollar in 2011. Hij benadrukt echter wel dat de inflatie meer invloed zal hebben op de goudprijs dan de zwakkere dollar en het beleid van president Donald Trump

Bronnen: Beursduivel, Marketwatch

Foto: Bullion Vault – Flickr – CC BYND 2.0

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!