warren_buffett Warren Buffett is de belegger die bij uitstek geen introductie nodig heeft, dus die laten we dan ook achterwege. Maar weet je al echt alles over zijn strategie?

Buffett: meeliften op activisten

Wie aandeelhoudersactivisme zegt, zegt Carl Icahn. De meest recente aankoop van Icahn is een belang van 8,5% in kopermijner Freeport-McMoRan. Samen met de bekendmaking van zijn belang gaf de activist aan vertegenwoordiging in de Raad van Commissarissen na te streven. Het bedrijf kondigde zelf ook kostenbesparingen aan, waarop het aandeel op deze dubbele boost zo’n 28% steeg. Wat blijkt? In 1962 schrijft Buffett in zijn brief aan beleggers dat hij graag profiteert van andere activisten:

Onze beleggingen in gewone aandelen zijn vaak een vorm van ‘meeliften’, waarbij we het idee hebben dat de dominante aandeelhouder plannen heeft voor verlieslatende of onderbenutte bedrijfsonderdelen. Wij waren zelf die aandeelhouder in Sanborn en Dempster. Maar bij voorkeur laten we anderen het werk doen. Daarbij is het uiteraard zowel belangrijk dat de te ontsluiten waarde ruim aanwezig is, als bij wie we op de rug springen.

Dit staat tegenwoordig bekend als de activist put. De put refereert naar de put-optie die de activist als het ware op het aandeel plakt. Lukt zijn plan, dan stijgt de koers en is de missie geslaagd. Zakt de koers echter, dan gaan beleggers ervan uit dat de activist zijn belang vergroot en nog luidruchtiger te werk zal gaan. Deze impliciete put-optie zou een bodem moeten leggen onder het aandeel.

Met geleend geld in special situations

Buffett staat met zijn conglomeraat Berkshire Hathaway bekend om grote beleggingen in een select aantal bedrijven. Maar wist je dat Buffett vroeger veel in special situations deed? Dat zijn niet met de markt gecorreleerde investeringen zoals merger-arbitrage, liquidaties, reorganisaties en spin-offs. Buffett:

Deze categorie levert van jaar tot jaar redelijk stabiele rendementen op, voor een groot deel ongerelateerd aan het reilen en zeilen van de Dow Jones index. Als we een groot deel van ons geld hierin beleggen, dan zien onze rendementen er natuurlijk goed uit in een jaar dat de Dow daalt. Maar als de Dow sterk stijgt, valt datzelfde rendement juist tegen.

Daarom gebruikte Buffett graag geleend geld voor special situations. Zo bleef hij altijd voldoende gepositioneerd in zijn meer marktgerelateerde beleggingen. Buffett:

Door de jaren in zijn workouts onze op een na belangrijkste categorie geweest. Gemiddeld zitten we in vijf tot tien situaties, waarvan sommige net beginnen en andere tegen hun voltooiing lopen. Ik geloof in het gebruik van geleend geld om een deel van onze workout-portefeuille te compenseren. Want er zit een grote mate van stabiliteit in deze categorie, zowel in termen van eindresultaat als tussenliggende koersbewegingen.

Door de decennia heen is Buffett’s strategie verder geëvolueerd, niet in de laatste plaats door zijn partner Charlie Munger. Maar deze evolutie is ook voor een groot deel simpelweg te wijten is aan de groei van zijn portefeuille. Als je groot bent, ben je beperkter in de posities die je kunt innemen. Een kleine belegger zijn is vanuit dat oogpunt zo slecht nog niet.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>