ma olieprijzen 2

De geopolitiek rondom olie is erg gecompliceerd. Toch is de crash van olie die vorig jaar heeft plaatsgevonden dat absoluut niet. Er is een duidelijke reden boven alle anderen waardoor de prijzen zo fors zijn gedaald: de olieboom in de VS. Afgelopen jaar was er in de Verenigde Staten namelijk sprake van de hoogste olieproductie sinds minstens 1990, volgens een nieuwe analyse van het Energy Department.

Waarom olieprijzen zijn gedaald

De Amerikaanse olieproductie steeg in 2014 met 1,2 miljoen vaten olie per dag naar 8,7 miljoen vaten per dag. Dit was de grootste uitbreiding in de Amerikaanse olieproductie sinds dit vanaf 1900 wordt bijgehouden. Hieronder vind je een grafiek die teruggaat tot 1960, en is gepubliceerd door de U.S. Energy Information Administration. De grafiek laat zien wat sinds 1960 de jaarlijkse verandering is van olieproductie in de Verenigde Staten.

ma grafiek olie 1

De wereldwijde olievoorraad gaat in een snel tempo voorbij aan de vraag. Erg oncomfortabel voor de olie-industrie natuurlijk. Sommge mensen geven de OPEC de schuld, en in het bijzonder Saoedi-Arabië, voor het niet vertragen van de productie. Maar zoals de analyse van de EIA laat zien, is het eigenlijk de schuld van Amerika dat de markten recent overspoeld zijn door olievoorraden. Het grootste deel van de productiestijging kwam door de productie schalie-olie in Noord-Dakota, Texas en Nieuw-Mexico. Door deze boringen is er meer olie beschikbaar, op een hoger tempo, dan ooit het geval was. Gezien in een percentage, was de productiestijging van vorig jaar met 16 procent de grootste sinds 1940. Voor vorig jaar was een jaarlijkse stijging van 15 de grootste. Zelfs ondanks de fors gedaalde olieprijzen, zal de olieboom in de Verenigde Staten zich voortzetten. Zo zal de productie naar verwachting van de EIA dit jaar met 8,1 procent stijgen en volgend jaar met 1,5 procent. >>> De trends om dit jaar rekening mee te houden vind je hier <<<