Miljonair worden is in de meeste gevallen niet zozeer een kwestie van geld, maar wel een kwestie van discipline. Zo is er de ‘Starve and Stack’-methode. En in tegenstelling tot wat de naam laat uitschijnen, moet je jezelf daar niet voor uithongeren.

Wat je wel nodig hebt, is meer dan 1 inkomen. Dit kan een dubbel inkomen zijn als koppel, of wanneer je alleen bent een hoofdinkomen en een bijbaan. De bedoeling is dat je leeft van 1 inkomen, en gaat sparen/investeren met het andere inkomen.

Dit betekent dat je nog steeds veel dingen kan doen, maar dat je tijdelijk je extra geld gebruikt om een vermogen op te bouwen in plaats van duurdere restaurants te bezoeken, een keer meer op reis te gaan of een mooiere auto te kopen.

Een paar jaar de ‘Starve and Stack’-methode toepassen kan een groot verschil maken.

Voorbeeld 1

Stel dat je als koppel ieder €40.000 per jaar verdient. Je leeft van 1 inkomen (Starve) en investeert gedurende 4 jaar het 2e inkomen (Stack). In een goed gediversifieerde portefeuille die gemiddeld 8% per jaar opbrengt, stijgt dit gespaard bedrag tegen hun 67e naar een vermogen van €2,4 miljoen. Dit is zonder nog een extra cent te sparen na hun 30e.

Ze moeten dus 4 jaar zeer zuinig leven, om later zeer royaal te kunnen genieten.

Voorbeeld 2

Stel nu dat hetzelfde koppel 10% van hun inkomen spaart tussen hun 27e en 67e, dat is dan €8.000 per jaar. Aan hetzelfde jaarlijkse rendement van 8% per jaar hebben ze op hun 67e maar liefst €150.000 minder vermogen opgebouwd.

Conclusie

Het is veel beter om op jonge leeftijd een paar jaar heel veel te sparen/beleggen en dit geld goed te beheren, dan je hele leven een klein beetje te sparen. Het voorbeeld is misschien wat eenvoudig, maar het toont wel aan dat je met een kleine inspanning veel meer kan bereiken dan met langdurig spaargedrag. Een tijdelijk extra inkomen om te sparen/beleggen kan een groot verschil maken.

Bron: MarketWatch