Veel beleggers houden het graag bij aandelen of ETFs. Toch zijn er ook veel andere interessante manieren om te beleggen. Neem bijvoorbeeld warrants en garantiecertificaten. Beleggers die hier niet mee bekend zijn: lees vooral even verder, ze misstaan namelijk in geen enkele actief beheerde portefeuille. 

Laten we als eerst eens kijken naar warrants, instrumenten die veel lijken op opties, maar een heel groot voordeel hebben.

Warrants

 

Wie aan warrants denkt, denkt waarschijnlijk in de eerste plaats aan Warren Buffett en Bank of America. Buffett boekte namelijk via de uitgifte van warrants een meerwaarde van $12 miljard in 6 jaar. Maar niet alleen Buffett kan veel geld verdienen met warranten.

Via warrants kan je namelijk met een hefboom beleggen waardoor je met een relatief kleine inleg kan anticiperen op koersstijgingen of -dalingen van een onderliggende waarde.

Een Warrant geeft een belegger het recht, maar niet de verplichting, om op de vervaldag van het product een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen (Call) of te verkopen (Put), tegen een vooraf bepaalde prijs. Hier betaalt de belegger een premie voor, namelijk de prijs van de Warrant op het moment van aankoop.

Warrants kan je een beetje vergelijken met opties. Het verschil is dat de uitgifte en handel van opties plaatsvindt op de beurs terwijl een warrant wordt uitgegeven door een financiële instelling. Ook is de looptijd bij warrants vaak langer dan bij opties.

Indien op de vervaldatum van de Call Warrant de prijs van de onderliggende waarde hoger is dan de uitoefenprijs van de warrant, maak je winst.

Bron: Commerzbank

Indien op de vervaldatum van de Put Warrant de prijs van de onderliggende waarde lager is dan de uitoefenprijs, maak je winst.

Bron: Commerzbank

 

Je ziet het, lucratief beleggen hoeft echt niet altijd moeilijk te zijn…

De waarde van een Warrant

Warrants kunnen ingedeeld worden in drie categorieën.

Wanneer de intrinsieke waarde positief is, dan is de Warrant “In the money”. Dit is het geval als prijs van de onderliggende waarde hoger is dan de uitoefenprijs voor een Call Warrant, of lager voor een Put Warrant.

Is dit niet het geval, dan is de Warrant “Out of the money”, dit wil zeggen dat er geen intrinsieke waarde is.

Wanneer de prijs van de onderliggende waarde gelijk is aan de uitoefenprijs, dan is de Warrant “At the money”.

Voor de vervaldag bestaat de prijs van een Warrant uit 2 delen: de intrinsieke waarde en de tijdswaarde (ook wel de verwachtingswaarde genoemd). Deze laatste is de waarde die wordt toegekend aan de kans dat de Warrant op vervaldag “in the money” is.

Hoe verder de afloopdatum verwijderd is, hoe groter deze kans is, en dus hoe groter de tijdswaarde. Het verstrijken van tijd heeft dus een negatieve impact op de tijdswaarde, en dus de waarde van de Warrant.

Met andere woorden, de waarde van een warrant daalt naarmate de vervaldag dichterbij komt.

De risico’s van Warrants

Warrants zijn bedoeld voor actieve en ervaren beleggers. Warrants zijn niet bedoeld als lange termijn investering of voor beleggers die een gedeeltelijke of gehele bescherming van hun investering zoeken.

Het is belangrijk dat je de kenmerken en de risico’s van deze producten begrijpt voordat je hiermee een beleggingsbeslissing neemt.

Voor meer informatie over de risicofactoren, raden we je aan om de basisprospectus, van Commerzbank, door te lezen.

Waarom warrants kopen?

Je kan warrants gebruiken om met een hefboom in te spelen op koersbewegingen op de beurs, zowel van aandelen als van indexen. Om het beleggers gemakkelijk te maken, heeft Commerzbank meerdere tools & indicatoren ter beschikking die u kunnen helpen bij het analyseren, selecteren en opvolgen van de perfecte Warrants.

Garantie Certificaat

Meesurfen met stijgende koersen en toch beschermd worden tegen kapitaalverlies? Met garantie certificaten heb je het allemaal. Garantie certificaten kan je net als aandelen, turbo’s, warrants of ETFs gewoon kopen op de beurs.

Een garantie certificaat is in feite een soort van fonds met kapitaalbescherming, maar dan toegespitst op individuele aandelen, sectoren of indexen.

Een Garantie Certificaat keert na de afloopdatum een bepaald bedrag uit.  Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van de koersprestatie van de onderliggende waarde t.o.v. de referentiekoers. Hierbij wordt minstens de garantiewaarde uitgekeerd. M.a.w. je investering kan nooit nul worden.

Garantie Certificaten zijn bedoeld voor beleggers die willen anticiperen op het positieve koersverloop van een bepaalde onderliggende waarde, maar het kapitaalrisico willen beperken door een minimale kapitaalaflossing na vervaldatum.

Laten we dit even duidelijk maken aan de hand van een voorbeeld.

Dit garantie certificaat op de AEX kan je kopen voor 100 euro. De garantiewaarde van het eerste certificaat is 95 euro. Dat wil zeggen dat je minstens 95 euro terug krijgt van je 100 euro, wat er ook gebeurt. Op het moment van schrijven staat de AEX op 541 punten.

Indien de AEX onder 513 punten zakt, een daling van 5%, blijft jouw verlies beperkt tot 5 euro per certificaat of 5% op je belegging. Anderzijds profiteer je wel van een stijgende index.

Let ook op de participatiefactor. Deze is voor het eerste certificaat 60%. Dat wil zeggen dat je slechts 60% van de stijging meeneemt als winst.

Het 4e certificaat heeft bijvoorbeeld een participatiefactor van 100%. Maar daar ligt de garantie op 87,50 euro. Je neemt dan wel de volle stijging mee indien de AEX stijgt, het neerwaarts risico loopt wel op tot 12,50%.

Hier moet je als belegger goed tussen wikken en wegen; wat meer risico en meer winst, of wat minder risico en wat minder winst. 

Elk garantie certificaat heeft specifieke voorwaarden. Zo variëren onder meer de onderliggende waarde, de looptijd, de garantiewaarde, en de participatiefactor.

3 soorten garantie certificaten

De Classic is een garantie certificaat zoals hierboven besproken.

 

Zoals gezegd kan je met een garantie certificaat profiteren van een opwaartse beweging terwijl het neerwaarts risico beperkt blijft. Echter een garantie certificaat met Cap beperkt ook de opwaartse beweging.

De klassieke garantie certificaten en die met een Cap hebben altijd een volledige 100% participatie in de opgaande beweging. Zoals de naam doet vermoeden is dat bij het garantie certificaat met participatiefactor niet het geval. Hier wordt de opwaartse beweging beperkt in functie van de participatiegraad.

De risico’s van garantie certificaten

Met een belegging in een Garantie Certificaat loopt u een kredietrisico op Commerzbank als uitgevende instelling. Er is geen kapitaalbescherming over het verschil tussen de aankoopkoers van het certificaat en de garantiewaarde. De waarde van het certificaat fluctueert. De garantiewaarde geldt enkel op afloopdatum.

Hoe aan de slag met Garantie certificaten?

Garantie Certificaten zijn net als aandelen eenvoudig aan te schaffen bij uw eigen bank of broker. U hoeft geen rekening te openen bij Commerzbank. Elk Garantie Certificaat heeft een unieke ISIN code waarmee u het product in de zoekmotor van uw bank of broker kunt terugvinden of waarmee u kunt vragen om het product voor u open te stellen.

Wenst u deze producten eerst uit te testen? Voeg de Garantie Certificaten toe aan uw eigen portefeuille op de website van Commerzbank Beursproducten. Op deze manier kunt u deze producten live opvolgen in een oefen omgeving.

Klik hier om naar Mijn Portfolio te gaan

Conclusie

Wanneer je nog nooit belegd hebt met warranten en/of garantie certificaten, dan wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Deze instrumenten zijn ontworpen om de actieve belegger meer mogelijkheden te voorzien in het behalen van een bovengemiddeld rendement. Commerzbank speelt hierin al jaren een vooraanstaande rol met expertise en producten van uitmuntende kwaliteit.

Deze advertorial is tot stand gekomen in samenwerking met Commerzbank.