Asset_Allocation_s Hoe ziet de beleggingsportefeuille van een professional eruit in 2014? Waar wordt op ingezet, en minstens zo belangrijk, wat wordt vermeden? Het is belangrijk dat u de goede aandelen in portefeuille heeft. Dat zal iedere belegger onderschrijven. Maar minstens zo belangrijk, is de vraag of u in de juiste sectoren zit. U kunt nog zo’n mooi aandeel in portefeuille hebben, als de sector uit de gratie is, zult u daar weinig plezier aan beleven. Oftewel, asset allocation: waar moet u aankomend jaar wél in zitten, en waar kunt u beter met een boogje omheen lopen? Byron Wien, grote baas van BlackRock, was afgelopen week niet te beroerd om nu al zijn portefeuille verdeling publiek te maken.

Algemene visie 2014

Voor we aan de portefeuille verdeling volgens Wien beginnen, eerst kort zijn visie op aankomend jaar. Wien is gematigd optimistisch voor aankomend beursjaar. Hij rekent niet op double digit returns, maar denkt wel dat de aandelenmarkten nog wat koerspotentieel hebben. Tegelijk signaleert hij wel dat de financiële markten wat overbought zijn, en dat milde tussentijdse correcties op de loer liggen. Voor de VS voorziet hij een bescheiden economische groei als gevolg van een relatief hoog blijvende werkloosheid, gedrukte CAPEX (investeringen) en een terughoudende consument die zijn hand op de knip blijft houden. Voor Europa evenmin een zonnig beeld: een beperkte groei van 1-2 procent en een herstel wat kwetsbaar is en blijft voor schokken. China kan in zijn visie in ieder geval groeicijfers van 7 procent realiseren. Japan tot slot: die weet éindelijk uit de decennialange deflatoire spiraal te ontsnappen dankzij Abenomics, resulterend in een economische groei tussen de eveneens 1-2 procent.

Beleggingsportefeuille 2014

* 10 procent in sterke, mondiaal opererende bedrijven * 10 procent in Amerikaanse small- en midcaps * 10 procent in Europese aandelen * 10 procent in hedge funds * 10 procent in private equity firma’s * 10 procent in vastgoed *  5  procent in goud (target: $1.900) *  5 procent in grondstoffen en agrarische grondstoffen * 15 procent in high yield securities zoals hypotheken, overige leningen, en mezzanine leningen *  0 procent in Amerikaanse staatsobligaties (visie: rente gaat omhoog) Mogelijk is niet elke beleggingscategorie binnen uw bereik, maar u kunt met de rapporten van Slim Beleggen een flink eind komen via Grondstoffen, Goud & Zilver, Technologie en Groeimarkten. De allerbelangrijkste boodschap die Wien als topman van ’s werelds grootste vermogensbeheerder hier geeft is natuurlijk spreiding. Ook wij kunnen het niet genoeg benadrukken: spreidt uw vermogen over een grote variëteit van beleggingscategorieën. Dat is toch de allerbeste manier om uw vermogen in stand te houden en te laten groeien. Wie meer kennis wil opdoen: download hier de GRATIS Slim Beleggen BEURSBIJBEL