Zonnestraal Het einde van 2013 komt in zicht. Een spannend jaar vol problemen, uitdagingen, politiek gedoe en… wantrouwige beleggers. De langgerekte beursrally is voor velen vooral ’the most hated stock rally in history.’ Waarom deze emotie? Dat komt omdat veel beleggers zich vooral hebben laten leiden door inktzwarte krantenkoppen en dus niet of amper hebben geprofiteerd van het koersfeestje op de financiële markten, veel profs  overigens niet uitgezonderd. Dat kan nog tot wat kooppaniek leiden aan het eind van het jaar, maar belangrijker is wat beleggers volgend jaar op hun bordje gaan krijgen. Nu komt 2014 steeds sneller dichterbij. Aandelen kunnen nog een eindejaarsrally inzetten, maar de grote winsten kunnen nog wel eens in 2014 liggen. Dokter Doom, Nouriel Roubini in eigenste persoon, ziet een herstel van de globale economie in 2014 wel zitten en raad aan lichtjes overwogen te zijn in aandelen. Uit zijn mond betekent dit dat aandelen zullen gaan vlammen. De superrijken blijven aan de tafel zitten, vergaren steeds meer chips en zetten vol in op een herstel. Ben Bernanke zal op het einde van zijn termijn QE niet meer verlagen. Janet Yellen zal in het begin van haar termijn QE niet verlagen en eind 2014 zijn er verkiezingen in de Verenigde Staten.

Ideale omgeving in 2014

“Wall Street’s boom will likely continue until Main Street’s recovery becomes visible and tightening starts” … en dat kan nog een tijdje duren. Vers geld via quantitative easing en extreem lage rentevoeten zullen de orde van de dag blijven. Inflatie zal zeker niet door het dak schieten. Dit is de ideale omgeving voor aandelen. Als de Amerikaanse economie nu niet aantrekt, zal het nooit aantrekken. En daarom zal 2014 het jaar worden van de wederopstanding. De aandelenbeurs is traditioneel een voorlopende indicator voor de reële economie. De prestaties van de S&P 500 van dit jaar doet het beste vermoeden voor de economie van 2014.

Donkere wolken

Volgens onderzoek is er in 75 procent van de tijd geen logische verklaring te vinden waarom aandelen stijgen of dalen. Waarom zouden ze dan in 2014 niet verder kunnen stijgen? We hebben nog geen apotheose gehad op de aandelenmarkten de laatste jaren en 2014 kan wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen, ondanks de donkere wolken boven de markten. Die donkere wolken hangen er immers al jaren. Dit is de ideale omgeving voor aandelen: winstcijfers staan op historisch hoge niveaus, tapering is weinig waarschijnlijk, de economie blijft groeien, de rentevoeten blijven laag, de inflatie blijft laag, de werkloosheid zit in een dalende lijn en de geldpersen blijven draaien. Laat je niet misleiden door de donkere wolken, maar hou je vast aan de zonnestralen die je naar de hemel brengen. Slim Beleggen heeft veel ideeën, goede ideeën zo denken wij zelf. Maar oordeelt u vooral zelf