We hebben er enkele heftige beursdagen opzitten. Wie nog met z’n hoofd in een eindejaarsroes zat, is meteen nuchter na deze schokgolf. Toch bieden dit soort extreme situaties altijd kansen. 

Geen enkel onderdeel bleef in de voorbije dagen gespaard. Aandelen, grondstoffen, valuta, … alles ging naar beneden. Geen goede start van het nieuwe beursjaar. En dan drukken we ons nog zacht uit. Als we terugkijken naar 2015, dan zien we dat de meeste sectoren hebben ingeleverd. Dit was echter niet het geval voor de technologie. De Nasdaq klokte af op een winst van +6%!

Maar hier lezen we weinig over in de financiële pers. Men is erg druk met uitleggen hoe slecht het allemaal is. Tja, leuk als bladvulling, maar als belegger heb je er niets aan. Je wil als belegger weten waar de kansen zitten. En die kansen doen zich altijd voor bij de krachtigste onderdelen in de markten… altijd! Nu hebben we in de voorbije dagen best wat wel critici over de vloer gehad.

Ons Technologie Rapport werd, net zoals de Nasdaq, overeind gehouden door maar enkele spelers, zo luidt hun analyse. Deze sterke spelers staan zijn de financiële volksmond bekend onder de noemer ‘FANG’. FANG is de afkorting voor Facebook, Amazon, Netflix en Google. Tja, je kan dit een probleem vinden, maar deze aandelen niet in je portefeuille hebben vinden we eerlijk gezegd het echte probleem. Het feit wil dat we 3 van de 4 FANGs in onze Selectielijst hebben. Voor de duidelijkheid, deze opnames kwamen niet recent, maar al enkele jaren terug, toen nog niemand van FANG had gehoord. 1 voorbeeld: Technologie Rapport - Facebook We geloven niet in sprookjes.

We geloven wel in het zoeken naar goede, zo niet de beste kansen in de markt. Maar dit proces verloopt niet altijd zonder slag of stoot. Neem bijvoorbeeld 3D printing. Als Slim Beleggen waren we pioniers in de Benelux. We hebben als eerste de juiste 3D printingaandelen geintroduceerd. Voor die tijd hadden maar weinig beleggers van dit onderdeel gehoord. We lanceerden enkele Kooptips in de segment, en meteen was het raak! Onze favorieten schoten fors hoger, met rendementen richting 300%!

Opnieuw een feest voor de abonnees van het Technologie Rapport. Helaas stopte de DJ vroegtijdig met draaien. Terwijl de rest van de technologiesector hogere toppen opzocht in 2014, ging het de andere kant op voor onze favoriet 3D printingaandelen. De reden was helder: de verwachtingen waren hooggespannen, maar de groei bleef uit. Ook de verwachte tractie bij de consument bleek helaas ‘wishful thinking’.

Toch bleven we al die tijd overtuigd van de kracht van 3D printing als nieuwe technologische revolutie voor de maakindustrie. De industriële productie is klaar voor deze omwenteling. En dat blijkt ook uit de cijfers.

3D printing markt 2025

Zoals u uit de bovenstaande grafiek van Lux Research kan afleiden, zal de groei van 3D printing, met name in de industrie, een parabolische versnelling ondergaan vanaf dit jaar. Ook wordt duidelijk dat de consumentenmarkt een kleiner onderdeel zal blijven van de totale markt. Toch werden de 3D printingaandelen in de afgelopen jaren gedecimeerd. De betreffende sector leverde fors aan koerswinst in, gaande van 50 tot 90 procent. Iedereen staat weer met beide voetjes op de grond in 3D printingland.

Enkel de beste ondernemingen zullen sterker uit deze crisis komen. Daar zijn we absoluut van overtuigd. Want als er een sector klaar is voor een technologische omwenteling, dan is het wel de industriële nijverheid!