2016 belooft het jaar te worden van een groot economisch experiment in Europa. Sommigen noemen het al “de oorlog om cash”. Hoofdacteurs zijn de centrale bank van Zwitserland en Zweden, maar ook de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve zullen een belangrijke rol spelen. Zowel de Zwitserse als de Zweedse centrale bank hanteren een negatieve rentevoet. Het grote verschil is echter dat beide landen een totaal andere houding hebben ten opzichte van cash geld. Zweden is een van de meest cashvrije landen ter wereld terwijl de Zwitsers juist zot zijn van cash geld. De negatieve rentevoet heeft in beide landen dus een totaal andere uitwerking.
Gaan ze cash geld verbieden?
De reden voor het invoeren van een negatieve rentevoet is in beide landen hetzelfde: banken ertoe verplichten om geld te ontlenen, zo de economie te laten draaien en inflatie creëren. Maar door het verschil in het gebruik van cash geld hebben de negatieve rentevoeten in beide landen een andere uitwerking. De Zwitserse centrale bank liet al verstaan dat ze de negatieve rentevoet zal blijven hanteren minstens tot 2017. Al minstens een commerciële bank besloot daarop ook zijn klanten een negatieve rentevoet door te rekenen op het spaargeld. Maar de Zwitsers klagen (nog) niet omdat ze veel cash geld hebben. Hierop heeft een negatieve rentevoet geen vat.
Zweden daarentegen is een van de meest cashvrije landen ter wereld. In Zweden wordt u zelfs bestraft voor het bezit van te veel cash geld. In dat geval wordt u aanzien als een terrorist of een crimineel. Veel bedrijven in Zweden werken zonder cash geld. Om iets te kopen moet u dus geld op uw bankrekening hebben staan. In de oorlog om cash neemt Zwitserland dus een houding aan pro cash en Zweden anti cash.
Banken willen cash geld afschaffen
De banken willen in deze oorlog om cash niets liever dan dat het cash geld wordt afgeschaft. Zo wordt uw financiële vrijheid afgenomen en wordt u gedwongen deel te nemen aan een banksysteem met elektronische transacties. Op deze manier bepalen de banken de waarde van ons geld. Ook de Europese Centrale Bank hanteert een negatieve rentevoet voor overtollige reserves van de Europese banken. De ECB doet hard zijn best om economische groei te stimuleren. Zolang ze hier niet in slagen blijft echter de kans bestaan dat ze de rentevoet verder verlagen.
Oplossing voor oorlog om cash ligt bij de Federal Reserve
De oplossing kan verrassend genoeg liggen bij de Federal Reserve. Wanneer de Federal Reserve de Amerikaanse rentevoet optrekt, zal de Amerikaanse dollar stijgen terwijl de euro en andere Europese munten verder verzwakt. Dit maakt het werk van de ECB gemakkelijker zonder zelf actie te ondernemen. Hierdoor moeten de andere Europese Centrale Banken hun negatieve rentevoet niet verder verlagen. Hoe de oorlog om cash uitdraait, zullen we waarschijnlijk zien in 2016. Bescherm uw vermogen: Lees de GoudGids