goud Goud mag dan in de afgelopen 4 jaar misschien 40 procent aan waarde zijn verloren, analisten voorspellen nu een mogelijke bodem voor de prijs van het gele edelmetaal.

Fors verlies goud

Goud daalde vorige week voor het eerst in jaren onder het niveau van 1100 dollar per ounce. Het edelmetaal werd hard geraakt door de lage inflatie, de sterkere dollar en de angsten rondom de Chinese vraag. Het metaal zag daarnaast ook zijn langste verliesreeks in bijna 2 decennia en zag vorige week maand zijn grootste dagelijkse verlies in bijna 2 jaar. Veel analisten, waaronder Sandy Jadeje die chief market strategist is bij Signal Pro, zien op de korte termijn zelfs nog meer slecht nieuws voor goud. Maar, zo zei Jadeja deze week tegen Cnbc, 2017 kan het jaar worden waarin hij goud wel eens zou kunnen gaan toevoegen aan zijn portefeuille. ‘In mijn optiek zullen de aandelenmarkten zichzelf namelijk hebben uitgeput in 2017’, zei hij. ‘Ik verwacht dat de aandelenmarkten vanaf 2017 zullen dalen en dat mensen terugkomen bij goud vanuit een sentimentsperspectief. Ze zullen tegen die tijd waarschijnlijk denken dat de goudprijzen zo laag staan dat het wel eens een mooi moment kan zijn om terug in te stappen en het edelmetaal te gebruiken als hedge tegen aandelen.’ Voordat hij goud zou willen kopen over een jaar of 2, verwacht Jadeja overigens eerst dat de prijs zou kunnen terugvallen tot 945 dollar per ounce.

Zwakte op korte termijn

Ondertussen stelt Lynnden Branigan, technisch strateeg bij Barclays, dat 1.033 en 1.043 zijn volgende koersdoelen zijn, maar dat 1.000 per ounce een magisch getal zou zijn. Christopher Swann, cross asset strateeg bij UBS Wealth Management, gelooft dat inflatie de renteverhogingen in de Verenigde Staten slechts bescheiden voor zal blijven. Hij gelooft dat de situatie voor goud er beter uit gaat zien na in eerste instantie wat meer zwakte op de korte termijn. >>> Lees onze Gratis Goudgids om te weten hoe wij tegenover goud staan