Tot nu toe in 2022 hebben zowel de aandelen- als de obligatiemarkt grote verliezen geleden. Om een andere markt te vinden die op deze lijkt, moet je helemaal teruggaan tot 1969, volgens gegevens van BlackRock.

De S&P 500 is bijna 24% gedaald op jaarbasis en de Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond index heeft ongeveer 16% ingeleverd. Mochten beide indices het jaar in het rood eindigen, dan zou dat de eerste keer in decennia zijn.

En voor beleggers die zowel aandelen als obligaties bezitten, is dat niet hoe een gemengde portefeuille hoort te werken. Normaal hebben aandelen en obligaties immers een inverse relatie.

Hoe kan dit?

De geschiedenis leert dat er iets behoorlijk groots moet gebeuren om aandelen en obligaties in hetzelfde jaar te laten dalen. In 1931 dwong een valutacrisis het Verenigd Koninkrijk de goudstandaard te verlaten en in 1941 werden de markten opgeschrikt door de deelname van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog.

1969, het laatste jaar dat dit gebeurde, komt het dichtst in de buurt van wat beleggers nu zien. De snelle inflatie in het midden van de jaren zestig dwong de Federal Reserve om de rente te verhogen in een poging om de economie af te koelen, vergelijkbaar met wat er nu gebeurt. De economie raakte in een recessie in 1969, een jaar met negatieve rendementen voor zowel aandelen als obligaties.

Financiële experts zijn er niet over uit of de huidige economie in een recessie zal belanden maar dezelfde krachten werken op aandelen en obligaties. De angst onder beleggers dat de acties van de Federal Reserve een recessie zouden kunnen veroorzaken, heeft velen ertoe aangezet hun aandelen te verkopen, waardoor de prijzen zijn gedaald.

Tegelijkertijd hebben renteverhogingen een wezenlijk effect op obligaties. Omdat obligatieprijzen en rentevoeten in tegengestelde richting bewegen, hebben de bewegingen van de Federal Reserve de waarde van obligatieportefeuilles aangetast.

Bron: CNBC
Foto: iStock