Nu de grote Trump-Kim show achter de rug is, kan het serieuze werk beginnen. Het ziet er steeds meer naar uit dat Noord-Korea China achterna gaat. Toen China begin deze eeuw toegang kreeg tot de wereld, groeide het land als kool naar een economische grootmacht. Een economische grootmacht zal Noord-Korea niet worden, maar er zijn wel bedrijven die zullen profiteren van deze ‘historische’ overeenkomst tussen Donald Trump en Kim Jong-un.

Hoewel de sancties tegen het land nog steeds van kracht zijn, staan bedrijven al te popelen om Noord-Korea te betreden eens de grenzen open gaan. Noord-Korea opent een nieuwe markt van zo’n 25 miljoen – weliswaar arme – mensen. De impact op hun omzet zal niet groot zijn, maar het positieve nieuws kan nooit kwaad.

Alibaba

Het Chinese Alibaba is als een van de grootste e-commerce spelers ter wereld vooral in Azië actief. Alibaba heeft nauwe banden met China dat op zijn beurt nauwe banden heeft met Noord-Korea. Alibaba is via AliExpress al – officieus – aanwezig in Noord-Korea.

Alibaba was ook een van de eerste bedrijven die investeerde in Myanmar toen daar de grenzen naar de wereld open gingen.

McDonald’s

Je vindt bijna overal ter wereld wel een McDonald’s. ’s werelds beroemdste fastfoodrestaurant heeft nog maar weinig plaatsen om te groeien, maar Noord-Korea is er een van. McDonald’s heeft ook ervaring met nieuwe markten. Het opende als een van de eerste westerse landen een restaurant in Rusland en China.

Coca-Cola

Het verhaal van Coca-Cola gaat redelijk gelijk met dat van McDonald’s. Coca-Cola bezit ook een van de grootste portfolio’s aan niet-alcoholische dranken in Azië. Noord-Korea heeft zijn eigen generische cola, maar een open markt kan waarschijnlijk ‘the real thing’ aantrekken. Coca-Cola was ook in Myanmar de eerste, waarbij het zelfs investeerde in een bottelarij en zo jobs creëerde.

Bron: Insider Monkey