Wie denkt aan elektrische voertuigen, denkt vaak aan Tesla. Het bedrijf van Elon Musk heeft het echter moeilijk om voet aan grond te krijgen in China. De Chinese automarkt is echter de grootste ter wereld. De Tesla van China wacht mogelijk nog een grotere toekomst dan Tesla van de Verenigde Staten. Deze 3 aandelen komen in aanmerking.

China ging in 2009 de Verenigde Staten voorbij als grootste automarkt ter wereld. In 2017 produceerde China 25 miljoen passagierswagens en 4 miljoen commerciële voertuigen. In 2020 zullen er naar schatting 35 miljoen auto’s per jaar verkocht worden. Sinds 2015 neemt China ook de leiding op het gebied van elektrische voertuigen, voor Europa en de VS.

China is hét autoland van de wereld.

De groei van het aantal elektrische auto’s is nog maar net begonnen.

Tegen 2030 zullen er volgens het IEA meer dan 13 miljoen elektrische auto’s verkocht worden, 3 keer meer dan in 2017. Een kwart van de auto’s die in China geproduceerd worden in 2030 zullen elektrisch zijn. Momenteel is China goed voor ongeveer de helft van de globale productie van elektrische voertuigen.

Kortom: er is veel meer dan alleen Tesla, vooral in China.

De toekomst van elektrische auto’s: China

China wil namelijk zijn afhankelijkheid van buitenlands olie verminderen. Elektrische auto’s spelen daarin een belangrijke rol. Het is dus niet verwonderlijk dat er al 30 bedrijven elektrische voertuigen verkopen.

Deze 3 springen er momenteel bovenuit.

-1. BYD

In 2008 kocht niemand minder dan Warren Buffett aandelen van BYD, goed voor een investering  van $230 miljoen. Sindsdien steeg deze investering al een vijfvoud (al zit de beurskoers de laatste tijd in het slop). BYD is ’s werelds grootste producent van elektrische auto’s én ’s werelds grootste producent van batterijen voor elektrische auto’s.

Wie dacht dat Tesla een indrukwekkend parcours aan het rijden is met zijn Model 3 en de Gigafabriek, heeft BYD gemist. BYD nam zijn eigen Gigafabriek vier jaar geleden al in gebruik, en deze is groter dan de Gigafabriek van Tesla.

-2. Geely Automobile

Geely leerde de laatste jaren veel van zijn Europees zusterbedrijf Volvo. Beide bedrijven hebben hetzelfde Chinese moederbedrijf. Geely zal vanaf dit jaar zijn aanbod elektrische voertuigen gevoelig opdrijven. Vanaf 2020 moet 90% van de verkochte auto’s elektrisch zijn.

-3. General Motors

Het Amerikaanse GM heeft in tegenstelling tot Tesla wel al voet aan de grond in China via de verkoop van Buick, Cadillac en Baojun. Maar GM weet dat de toekomst elektrisch is. Het wil tegen 2025 10 nieuwe groene modellen lanceren  en zo’n 500.000 auto’s verkopen. General Motors wordt ook door tech-gigant Softbank gesteund in zijn technologie voor autonoom rijden.

Bron: Investors Ally