tisch_beleggingslessen Warren Buffett heeft Berkshire Hathaway. En de Tisch-familie heeft Loews Corporation, een conglomeraat dat de afgelopen vijftig jaar een jaarlijkse groei liet zien van 16%. Dat is meer dan het dubbele van de S&P 500 index. James Tisch, sinds 1998 CEO van Loews en daarmee opvolger van de oprichters Laurence en Robert Tisch, geeft in een speech aan studenten blijk van zijn unieke beleggingsfilosofie. Loews heeft belangen in offshore boorplatformen en had in het verleden beleggingen in olietankers. Hoe het daaraan kwam? Onweerstaanbare prijzen. Tisch:

In 1975 was er een hausse in supertankers. Maar na het olie-embargo viel de vraag weg en was er een enorm overschot. Slechts 30% van de schepen was nog in gebruik. Resultaat: tankers handelden letterlijk op oud ijzerprijzen. Perfecte zeven jaar oude schepen werden afgerekend in dollars per kilo staal.

Met de ‘$ 5 miljoen test’ bekeek Loews welke schepen aantrekkelijk waren om te kopen:

Wat is die test, vraagt u zich af? Op het schip staand keken we eerst naar voren en dan naar achteren. Vervolgens naar stuurboord en bakboord. Toen krabden we onszelf achter de oren en zeiden: “Jeetje! Dus we krijgen dit allemaal.. voor slechts $ 5 miljoen?”

Om een perspectief te geven: deze tankers konden 2 tot 3 miljoen vaten olie opslaan en waren acht jaar eerder voor meer dan $ 50 miljoen gebouwd. Tisch kocht begin jaren 1980 zes schepen à $ 5 miljoen. Tegen 1990 was de cyclische markt gedraaid en verkocht hij de helft van zijn belang tegen de tienvoudige waarde.

Tisch: geduld, eenvoud en kritisch denken

James Tisch hanteert de volgende drie regels voor een goede investering:

  1. Hou het simpel. In alle energiebeleggingen van Loews was de basisanalyse eenvoudig te begrijpen. Tisch keek simpelweg naar de basale vraag en aanbodverhoudingen. Als je een gecompliceerd model nodig hebt om een belegging te verantwoorden, rammelt er waarschijnlijk wat aan de casus.
  2. De consensus zit vaak fout. Niet altijd, maar vaak genoeg. Analisten doen vaak aan ‘achteruitkijkspiegel-analyse’. Ze trekken simpelweg de stijgende of dalende lijn van de laatste jaren door naar de toekomst. Daardoor missen ze vaak grote bewegingen. In cyclische industrieën moet je over meerdere cycli terugkijken. 
  3. Geduld is een schone zaak. Value-beleggingen zijn zo goedkoop omdat op dat moment bijna niemand er naar kijkt of negatief op is. Ze zijn allesbehalve in de mode. En hebben geen momentum. Moed om hier tegenin te gaan is dus een vereiste. En een sentimentsverandering kost tijd. Daarom beschikken slimme beleggers over een goede dosis geduld en doorzettingsvermogen. En ze gebruiken geen hefboom, ofwel geleend geld, om te voorkomen dat ze zelf uit posities geschud kunnen worden.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>