Over 3D Printing is het laatste woord nog niet gevallen, niet in de U.S. en niet aan deze kant van de Atlantische Oceaan. Sommigen voorspellen voor deze technologie een fantastische toekomst, anderen geloven dan weer dat het de grootste bubble uit de geschiedenis van de technologie sector betreft. Kan er nog altijd een fortuin gemaakt worden in 3D Printing? Over het antwoord op deze vraag kan eindeloos geredetwist worden. Maar 3D Printing heeft een paar verdedigers die niet van de minste zijn. Goldman Sachs noemde de technologie vorig jaar 1 van de 8 “creative destructor” industries die de wereldeconomie zouden herschapen. Analyst Christina Colon van GS gaat voor de komende jaren uit van een groei met 16 procent op jaarbasis. Dat tempo zou minstens 10 jaar volgehouden kunnen worden. Eventueel zou het nadien zelfs nog harder kunnen gaan. 3D Printing zou vooral sectoren als automotive, aerospace en medical grondig door elkaar schoppen.
Grote bedrijven omarmen 3D Printing
Boeing plant nu de aanmaak van onderdelen op basis van 3D Printing. In totaal zou het al gaan om 300 verschillende onderdelen waarbij op het productieproces telkens besparingen van 25 tot 30 procent gerealiseerd kunnen worden. Vliegtuigen kunnen er door veel goedkoper worden. Maar ook nog andere sectoren zullen de voordelen van 3 D Printing gaan inzien en dat zal de groei van de sector een extra duwtje in de rug geven. 2 beursgenoteerde bedrijven hebben in de recente jaren een solide groei laten optekenen maar 2014 is voor hen een stuk moeilijker geworden.
3D Printing bedrijf Stratasys (SSYS), het grootste bedrijf in de sector in de U.S., zag de koers sinds augustus 2012 met meer dan 50 procent stijgen maar onderging vervolgens een correctie van bijna 20 procent. 3D Systems (DDD) liet een klim met 90 procent optekenen maar is sindsdien weer met 45 procent in koers gedaald. Klik hier om aan de weet te komen wat de technologie van vandaag allemaal kan doen, onder andere ook met 3D Printing