Uranium is een van de kleinste en meest volatiele grondstoffen ter wereld. Het is echter ook een van de belangrijkste en meest strategische grondstoffen ter wereld. 10 jaar na de vorige piek en na een daling van 85% lijkt dit HET kantelmoment om terug uraniumaandelen te kopen.  

Wanneer de prijs van uranium van het huidige niveau terug zou stijgen naar een nieuw record, stijgt de prijs met 600%. Dat betekent dat aandelen van uraniummijnen een veelvoud hiervan kunnen stijgen. We spreken dan over rendementen boven 1.000% de komende jaren.

Iedere €1.000 levert dan een winst op van €10.000!

Lees ook: Uranium: Een gloednieuwe stierenmarkt schiet uit de startblokken!

Natuurlijk is al vaker de bodem van de uraniumprijs voorspeld. Wat maakt het deze keer dan anders dan anders?

Het aanbod van uranium krimpt

Ondanks de lage prijzen voor uranium bleven de meeste mijnen gewoon open de laatste jaren. Maar daar is dit jaar verandering in gekomen. Eerst was er de grootste uraniummijn in Kazachstan (’s werelds grootste producent van uranium) die een productiebeperking doorvoerde. En nu volgt Cameco ook, ’s werelds grootste publiek genoteerd uraniumbedrijf.

Cameco liet weten dat ze de productie in de mijnen van McArthur River en Key Lake Operations gaat opschorten. McArthur River is ’s werelds grootste uraniummijn en zal 12% van het aanbod van de markt halen.

De vraag naar uranium stijgt

De uraniummarkt zit al sinds het drama in Fukushima met een overschot doordat Japan alle kerncentrales had gesloten. Ondertussen zijn er weer enkele operationeel. Maar Japan heeft niet genoeg capaciteit om alle steenkool en aardgas op te slaan voor zijn energievoorziening. Naar verwachting zal Japan tegen eind 2018 nog 19 nieuwe reactoren activeren. Dan is weer bijna de helft van alle reactoren in Japan heropgestart.

Maar de sterkste vraag komt waarschijnlijk buiten Japan. In 2016 had China 60 reactoren in aanbouw tegenover 23 in 2004, de vorige keer dat de prijs voor uranium zo laag stond. Tegen 2030 zouden er 108 nieuwe reactoren gebouwd moeten worden.

Politiek

Rusland en enkele andere Russisch sprekende of bevriende landen controleren 70% van het globale aanbod aan uranium. De Verenigde Staten importeert 45% van het uranium dat het nodig heeft. Wanneer het conflict tussen de Verenigde Staten en Rusland of een ander bevriend land escaleert, hebben deze landen met de uraniumvoorziening een belangrijke troef in handen.

Maar ook Donald Trump lijkt met zijn administratie pro nucleaire energie. In maart werd er al een voorstel ingediend om de nucleaire sector in de Verenigde Staten te innoveren en werd de procedure opgestart om licenties uit te geven voor nieuwe reactoren.

Conclusie

Jarenlang hebben producenten van uranium de grondstof geproduceerd onder de kostprijs. Dit bleef langer dan verwacht duren waardoor de producenten nu gedwongen worden tot extreme maatregelen om het tij te keren.

Om terug break-even te produceren moet de prijs voor uranium vanaf het huidige niveau minstens verdubbelen. De uraniummarkt lijkt nu definitief op een keerpunt te komen.

Bron: Seeking Alpha

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>