Microsoft is opnieuw het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. En dat is opmerkelijk. Microsoft was vooral eind vorige en begin deze eeuw een van de grootste bedrijven. Maar 5 jaar geleden werd het bedrijf afgeschreven als een oubollig bedrijf met technologie uit het verleden. Beleggers kunnen dan ook 3 belangrijke lessen trekken uit deze opmerkelijke turnaround.

Hoewel het verre van zeker is dat Microsoft ooit meer waard zal zijn dan Apple of Amazon ooit was (+ 1.000 miljard dollar), staat het bedrijf van Bill Gates terug boven het duo als grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De turnaround begon begin 2014 met de aanstelling van een nieuwe CEO Satya Nadella. Sindsdien verdrievoudigde Microsoft.

Hoe Microsoft terug de grootste werd

-1. Luister niet naar de media

Microsoft bouwde een gigantische positie op in de PC-markt met zijn besturingssysteem Windows. De daling van de pc-markt maakte volgens de media van Microsoft een oud bedrijf met achterhaalde technologie. Microsoft miste opportuniteiten in mobiele besturingssystemen en internetdiensten voor consumenten.

Maar anderzijds focuste het bedrijf wel op publieke clouddiensten, besturingssystemen voor servers, bedrijfsapplicaties, … Dit zijn onderwerpen waar de media weinig tot geen aandacht aan schenkt, maar die Microsoft wel terug het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld hebben gemaakt.

-2. Leiderschap is belangrijk

Wat Bill Gates was voor Microsoft 1.0, Elon Musk voor Tesla, Steve Jobs voor Apple, … is Satya Nadella voor Microsoft 2.0. Nadella nam in 2014 het roer over van Steve Balmer die de ene na de andere foutieve inschatting maakte.

De nieuwe CEO herstructureerde alle Microsoft producten en investeerde in overnames voor nieuwe technologieën. Nadella had het inzicht dat Balmer ontbrak.

-3. ‘Oude’ technologieën kunnen altijd een comeback maken

Office 365 was oude technologie die in een nieuw jasje veel beter presteert. Ook de technologie van Azure diende als een perfect platform om de clouddiensten op te bouwen. Windows werd dan weer gebruikt als modern besturingssysteem voor de Microsoft Surface tablets. Oude – degelijke – technologie heeft vaak de bewezen schaalgrootte waar nieuwe technologie problemen mee heeft.

Bron: The Street