Lessen financiële crisis

Gisteren 9 maart exact 7 jaar geleden werd het dieptepunt van de Financiële Crisis op de aandelenbeurs opgetekend. Sindsdien koerste de aandelenmarkten in bijna een rechte lijn omhoog … tot 2015. Vorig jaar stagneerde de aandelenbeurs en dit jaar wankelt ze als een zatte zeemansmatroos. Welke lessen hebben we in feite geleerd uit de financiële crisis die ons vandaag kunnen helpen? Op 9 maart 2009 klokte de Dow Jones af op 6.547, de S&P 500 op 676 en de Nasdaq op 1.268 punten. De aandelenmarkten stegen sindsdien gemiddeld zo’n 200%, maar de stijging loopt op zijn laatste benen. Volgens Russ Koesterich, global chief investment strategist bij BlackRock, wil dit niet zeggen dat de aandelenmarkt niet meer kan stijgen, maar wil dit wel zeggen dat het leukste deel achter de rug is.

160308144357-chart-bull-market-7-years-780x439

De huidige stierenmarkt is al 7 jaar oud. Er zijn slechts 2 stierenmarkten geweest die langer meegingen. De 9-jarige stierenmarkt die eindigde in maart 2000 is tot op heden de langste ooit. Wanneer de Amerikaanse aandelenmarkt het nog minstens 1 jaar kan volhouden, zou het kunnen eindigen met het nodige vuurwerk, zegt Sam Stovall, U.S. equity strategist bij S&P Global Market Intelligence. Download hier de meest essentiële munt om een nieuwe financiële crisis te overleven

Vermijd de fouten van de financiële crisis

Een stierenmarkt die langer dan 3 jaar meegaat, eindigt dikwijls in een melt-up fase – net als een lamp die het felste schijnt vlak voor ze kapot gaat. Maar daarvoor moeten 3 krachten goed samenwerken: de olieprijs, de Amerikaanse economie en de Federal Reserve. Moest de stierenmarkt toch een stille dood sterven, is het belangrijk om de fouten van de financiële crisis niet meer te maken. #1. Volhouden Een forse correctie op de aandelenmarkt kan ervoor zorgen dat je op het verkeerde tijdstip je aandelen verkoopt. Je verkoopt laag nadat je hoog hebt gekocht waardoor je onnodige verliezen slikt. Vergeet niet dat aandelen herstellen, hoe pijnlijk de daling ook is. Wanneer het aandeel nog steeds beantwoord aan de reden waarom je het hebt gekocht, is een daling van de prijs geen reden om het aandeel te verkopen. Het is dan juist een reden om nog aandelen bij te kopen.

# 2. Reserves Zorg dat je voldoende reserves hebt. Reserves zorgen voor een betere gemoedsrust waardoor je minder snel in paniek verkoopt en het geeft je de mogelijkheid gebruik te maken van onverwachte opportuniteiten.

# 3. Neem geen domme risico’s De reden dat de financiële crisis zo drastisch was, kwam doordat veel mensen domme risico’s namen in de aanloop naar de crisis. In de VS nam men vooral risico’s met vastgoed, in Europa met overheidsobligaties en over heel de wereld met banken. Vermijd domme risico’s zodat je geen permanente schade oploopt.

>> 10 Tips van Slim Beleggen om geen fouten te maken op de aandelenmarkt <<