daling

De markten zijn in de tweede helft van februari bezig aan een herstelrally. De grote vraag is of de bodem inmiddels is gezet, of dat de huidige groene koersen niet minder dan een tijdelijke dead-cat-bounce zijn. Technisch analist Mark Cook denkt dat we in een bearmarkt zijn aanbeland. Zijn broer, een fundamenteel analist, deelt zijn mening. Hij noemt drie redenen waarom aandelen dit jaar met 30 procent kunnen dalen. Mark Cook is een technisch analist. Hij bestudeert patronen en baseert daarop zijn beleggingsstrategie. Zijn broer is een fundamenteel analist. Hij bestudeert de economische data en bedrijfscijfers in de markt. Het gebeurt niet vaak dat beide broers het eens zijn over de richting van de aandelenmarkt. Maar momenteel verkondigen ze één en dezelfde mening: Amerikaanse aandelen zullen dit jaar met 30 procent dalen.

3 redenen voor daling

De fundamentele analist noemt 3 redenen waarom beleggers rekening moeten houden met lagere koersen:

  1. De aandelenmarkten zijn gecorreleerd met de lage olieprijzen. De problemen in de energiesector zijn besmettelijk. Zowel grote bedrijven als overheden komen hierdoor in zware problemen.
  2. De enorme volatiliteit in de valutamarkten leidt tot grote onzekerheid in het internationale handelsverkeer. De handel neemt daardoor af en dit is slecht voor de winstcijfers van bedrijven.
  3. Banken realiseren zich dat de aflossing van steeds meer leningen in gevaar komt. Dit maakt de sector kwetsbaar, en de markt begint dit ook in te zien.

Aandelen net als 1987, 2000 en 2008

Mark Crook, de technisch analist, wijst op de gelijkenissen tussen 1987, 2000 en 2008. Hij gebruikt daarvoor zijn eigen indicator, de zogenaamde CCT. Deze meet het sentiment in de markt. Volgens Crook herkent de indicator zowel zelfgenoegzaamheid als paniek. Volgens de technisch analist laat de CCT zien dat de markt veel gelijkenis vertoont met 1987, 2000 en 2008. Elk van die bear-markten kende dalingen van maar liefst 35 procent. Dat belooft volgens Crook niet veel goeds voor dit jaar. Beleggers zijn bij deze gewaarschuwd…

>>> Zo behaal je rendement bij negatieve koersen <<<