De aandelenmarkten bevinden zich al enkele weken in een opwaartse beweging. Niet alleen de veelgeplaagde grondstoffenaandelen zijn opgeveerd; ook de hard getroffen groeilanden zijn bezig aan een opvallende klim naar boven. Maar UBS strateeg Bhanu Baweja twijfelt over de houdbaarheid van de opleving. Hij denkt dat de zwakke groeivooruitzichten en hoge schulden roet in het eten zullen gooien. Baweja, die eerder de massale vlucht uit de groeilanden correct voorspelde, denkt dat de wereldwijde groei niet sterk genoeg is om de huidige rally te ondersteunen. “De belangrijkste data wijzen niet op een draaipunt in de markten,” zo stelt de strateeg in een note aan beleggers. “Hoewel het tempo van de achteruitgang sterk is verminderd, zullen we waarschijnlijk op deze niveaus voortmodderen zolang we geen forse verbetering van de groei zien.” Zijn waarschuwing komt op een moment dat de MSCI Emerging Markets Index dit jaar zo’n 15 procent is gestegen, onder meer dankzij aantrekkende grondstofprijzen en de aankondiging van stimuleringsmaatregelen uit China.
3 redenen
Baweja verwacht echter dat de aandelen in groeilanden 15 procent zullen achterblijven op Westerse aandelen. Hij noemt 3 redenen voor deze underperformance:
- Zwakke wereldwijde handel
- Hoge bedrijfsschulden
- Toenemende overheidsschulden
Baweja’s waarschuwing botst met de verwachtingen van diverse andere zakenbanken. Zo zijn BlackRock, Franklin Templeton en Pacific Investment Management juist wel positief over aandelen in groeilanden. Laatstgenoemde schreef zelfs dat opkomende markten momenteel ‘de kans van het decennium’ zijn.
Schulden groeilanden
Maar Baweja is ervan overtuigd dat die kans in de komende 2 jaar nog wegblijft. Om zijn mening kracht bij te zetten, wijst hij ook nog op de consequenties van de toenemende overheidsschulden: “De overheidsfinanciën zullen verzwakken en de kapitaalkosten voor het bedrijfsleven zullen daardoor stijgen. Dat zal leiden tot lagere winsten en een underperformance van aandelen in de komende 2 jaar.”
>> Dankzij deze tips houdt u zich staande indien de markten verder onderuit gaan <<