Vandaag de dag mogen beleggers nog genieten van de relatief lage volatiliteit. Deze beweeglijkheid is de afgelopen weken wel iets opgelaaid als reactie op de aanhoudende zorgen over een eventuele nucleaire oorlog, maar van echte paniek is vooralsnog geen sprake. Op dit moment wordt elke noemenswaardige correctie aangegrepen om nieuwe posities aan de portefeuille toe te voegen. Toch zijn er duidelijke aanwijzingen aanwezig die wijzen op andere tijden.

Allereerst mogen we op dit moment nog genieten van de zomerrust die er heerst op de markten. Tijdens de zomerperiode zijn traditioneel gezien de handelsvolumes laag en ook deze zomer was dat het geval. De zomer nadert echter haar einde en beleggers moeten daarom rekening houden met een hoger handelsvolume. En gezien de geopolitieke spanningen in de wereld, kunnen meer beleggers geneigd zijn om af te wachten aan de zijlijn.

Deze factoren zijn een garantie voor toenemende volatiliteit

Ten tweede weet Donald Trump steeds meer vijanden te creëren binnen de eigen landsgrenzen. Het vertrouwen in de president van de VS bereikte onlangs nog een nieuw dieptepunt. Beleggers zouden hun geloof kunnen kwijtraken in Trump nu het er op lijkt dat heel wat verkiezingsbeloften van hem naar de lange baan geschoven dienen te worden.

Als laatste kunnen de centrale banken de markten in vuur en vlam gaan zetten. De Fed heeft eerder dit jaar gezegd dat we rekening moeten houden met een nieuwe renteverhoging en daarnaast zou de centrale bank van Amerika mogelijk gaan starten met het afbouwen van haar gigantische balans. Ook de ECB zal binnen afzienbare tijd flink op de rem moeten gaan staan nu de Europese economie op volle toeren draait. Het kan dus een hete nazomer gaan worden.