Goud beleggen

Tijdens de financiële crisis kregen we een beeld van wat er kan gebeuren als het vertrouwen in het huidige monetaire systeem verdwijnt als sneeuw voor de zon. Tot 2011 was het antwoord op de vraag ‘waar moet ik nu in beleggen?’ steeds: goud. Ondertussen daalde de goudkoers met 45%, maar herwint het gele edelmetaal stap voor stap terug vertrouwen. En daar zijn eigenlijk 3 goede redenen voor, en nee, ze hebben niets met de prijs te maken. Het blijft een moeilijke markt voor beleggers. De noodzaak om kapitaal te beschermen neemt toe. Return van kapitaal wordt belangrijker dan return op kapitaal. Ook na een berenmarkt van vier jaar en een bijna halvering van de goudkoers blijft goud een van de weinige activa die iedere belegger in zijn portefeuille moet hebben, aldus Chris Martenson.

Goud: beleggen om de juiste redenen, niet om de prijs

Hij somt 3 goede maar vergeten redenen op om nu goud te kopen:

  1. Als bescherming tegen monetaire roekeloosheid
  2. Als verzekering tegen een calamiteit in het financiële systeem
  3. Voor een mogelijke herwaardering van de goudprijs bij de reset van het globale monetaire systeem

# 1. Als bescherming tegen monetaire roekeloosheid Monetaire roekeloosheid is het creëren van geld uit het niets. Sinds de financiële crisis zijn de centrale banken hierin experts geworden. In feite printen centrale banken al decennia geld uit het niets, maar sinds de financiële crisis neemt dit exponentieel toe. De wereld is verslaafd geraakt aan schulden. Sinds 1970 steeg het aantal schulden in de Verenigde Staten van $1,5 biljoen naar $59 biljoen, dit is maal 39. Het bbp steeg van $1,1 biljoen naar $18 biljoen, dit is slechts maal 17. Dit zorgt ervoor dat slechts de kleinste bult in de weg al voor grote problemen kan zorgen. Het kredietsysteem wil niet alleen blijven groeien, het moet dus ook blijven groeien, anders stuikt alles in elkaar. De Federal Reserve moet dus geld blijven creëren aangezien de schulden dubbel zo snel groeien als de waarde die ermee gecreëerd wordt.

# 2. Als verzekering tegen een calamiteit in het financiële systeem Cyprus opende de doos van Pandora. Sinds de val van het eiland is er een heel nieuw systeem van kracht: bail-ins. Door de meeste mensen al weer vergeten, maar dit wil eigenlijk zeggen dat het geld op uw bankrekening gebruikt kan worden om de schulden in het systeem aan te zuiveren, in Portugal kunnen ze er al over meespreken. Banken worden gesloten en de rekeningen worden geplunderd zonder dat je er iets aan kunt doen. In dergelijke gevallen loont het altijd om fysiek goud te hebben om je vermogen te beschermen en eventueel ook als betaalmiddel.

# 3. Voor een mogelijke herwaardering van de goudprijs De financiële geschiedenis zit vol met voorbeelden waar de goudprijs geherwaardeerd werd bij een nieuw financieel systeem. Hyperinflatie kan voorkomen worden via een herwaardering van de goudkoers, maar ook een deflatoire periode kan beëindigt worden door de goudkoers te herwaarderen. Eind 2013 was er $55 biljoen geld in omloop en hadden de centralen banken 31.320 ton goud daar tegenover staan. Ondertussen is het geld in omloop sneller gestegen dan de goudvoorraad van de centrale banken. Op basis van de gegevens van 2013 impliceert een systeem met 100% dekking van goud een goudprijs van $54.500. Dit is uiteraard fel overdreven, maar zelfs een historisch normale dekking van 10% zorgt al voor een goudprijs van $5.450 of meer.

<< Beleggen in goud: lees eerst de GoudGids >>