olie_50_30 Olietrader Andy Hall is het niet eens met de bearishe geluiden op olie. Dat kostte hem afgelopen maand 16,6%. Laten we eens de stemming in de markt peilen na een nieuwe daling van de olieprijs tot de eerdere dieptepunten van dit jaar. Allereerst Edward Morse, global head commodities bij Citigroup. Hij is vooral bekend van zijn stoïcijnse commentaren tijdens de oliehausse van 2007. Terwijl olie naar $ 150 per vat steeg, herhaalde hij dat er absoluut geen sprake was van tekorten. Integendeel, de stijging was een bubbel, zo stelde Morse. Daarmee kreeg hij gelijk. Nu ziet Morse na de daling nog meer neerwaarts potentieel:

Er is geen enkele reden waarom olie niet tot in de $ 30-zone kan zakken. Dat is het niveau dat daadwerkelijk een productiedaling afdwingt. En verdere verlagingen van de nieuwe investeringen die nu bovenop een overproductie zouden komen.

Hoe lang kan de prijs daar blijven? Morse:

Ik denk niet dat de olieprijs daar langdurig zal blijven. Maar je kunt het niet uitsluiten dat olie in het laatste kwartaal en eerste kwartaal van 2016 in dat gebied zal handelen.

De twee factoren zijn duidelijk. Aan de ene kant ziet Morse de Amerikaanse schalie-olieproductie nauwelijks dalen na de prijsdalingen. Punt twee: OPEC is morsdood. Morse:

De kans is vrijwel nihil dat de OPEC de productie gaat indammen zoals ze voorheen deden. Iran en Irak gaan niet terugschroeven. Waarom zouden ze marktaandeel weggeven dat ze maar lastig terug zullen winnen als de prijzen stijgen?

Olie onder $ 50

Het voorlopige dieptepunt van het jaar van WTI olie, de Amerikaanse benchmark, lag op $ 42,03 in maart. Brent tikte een low in januari op $ 45 per vat. Zometeen worden de Amerikaanse werkloosheidscijfers gerapporteerd. Volgens John Kilduff, partner bij Again Capital, is het resultaat in alle gevallen waarschijnlijk bearish voor olie:

Als het banenrapport zwak is, is het negatief voor olie want het impliceert een zwakkere vraag. Als het rapport sterk is, zit je met de mogelijke rentestijging.

Ook Kilduff ziet een daling tot in de $ 30 per vat, mogelijk in september of oktober. In die maanden daalt de vraag van raffinaderijen in voorbereiding op de productie van brandstoffen voor winterverwarming. Tot slot doet Goldman Sachs ook een duit in het pessimistische oliezakje. De zakenbank heeft een koersdoel van $ 45 op kortere termijn, maar ziet de prijsrisico’s vooral aan de onderkant liggen:

Schalieolie heeft een revolutie veroorzaakt. In plaats van jaren te moeten wachten op productie na financiering van een project, is het nu nog slechts een kwestie van maanden. Olieprijzen zullen langer laag moeten blijven om ervoor te zorgen dat kapitaal aan de kantlijn blijft. Zo kan het herbalanceringsproces ononderbroken plaatsvinden. 

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>