Warren Buffett geheim

Wie 31 jaar geleden $1.000 investeerde in Warren Buffett had vandaag een fortuin van $155.000. Tijdens een speech in de Columbia Business School onthulde Warren Buffett in 1984 al het geheim van zijn succes. Spijtig genoeg luisterde er (bijna) niemand. Buffett zei:

Er is een gelijkaardig thema dat investeerders uit de Graham-Doddsville school met elkaar gemeen hebben. Ze zoeken naar verschillen tussen de waarde van een bedrijf en de prijs die men betaalt voor dat bedrijf.

Met andere woorden: Warren Buffett koopt bedrijven, geen aandelen – en vooral aan een prijs die lager ligt dan de waarde ervan. Benjamin Graham en Dave Dodd schreven samen een van de meest spraakmakende boeken over beleggen, meer specifiek over ‘security analysis’. Er ontstond een groep beleggers die succesvol de principes van Graham en Dodd overnamen. Deze beleggers gingen hun eigen weg en kochten verschillende aandelen maar het resultaat was steeds hetzelfde. verbluffende resultaten. Warren Buffett is zelf zo’n volgeling van Graham-Dodd. Volgens Buffett is een belegger iemand die delen koopt van bedrijven en niet iemand die aandelen verhandelt op de aandelenmarkt. Dit legde Warren Buffett zelf geen windeieren. Sinds 1969 behaalde Buffett met Berkshire Hataway in 44 van de 45 jaren een hogere boekwaarde over een 5-jarige periode dan de S&P 500. Met andere woorden, de boekwaarde van Berkshire Hataway was op een jaar na steeds hoger dan de boekwaarde van alle S&P 500 bedrijven.

Waarom volgen zo weinig beleggers het voorbeeld van Warren Buffett?

Voor veel beleggers hanteert Buffett de ‘buy and hold’ strategie, maar daar komt veel meer bij kijken. Buffett koopt saaie, winstgevende bedrijven met een sterke cash flow aan een ondergewaardeerde prijs. Die liggen niet dik gezaaid. Volgens Buffett willen beleggers het altijd moeilijker maken dan het in feite is. Zijn ‘geheim’ is al meer dan 50 jaar bekend en toch ziet hij geen enkele trend onder beleggers in de richting van zijn succesformule. Er zullen altijd discrepanties te vinden zijn tussen waarde en prijs op de financiële markten en diegene die de Graham-Dodd principes kunnen toepassen, zullen daar van blijven profiteren.

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>