Op donderdag 14 juni begint het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland met de openingsmatch tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Maar niet alleen de voetballiefhebbers schuiven naar het puntje van hun stoel, ook de bedrijfswereld kijkt reikhalzend uit naar een van de grootste sportevenementen ter wereld. 4 aandelen kunnen profiteren van de verhoogde voetbalkoorts.

Voetbal is Big Business. Bedrijven kunnen hun merknaam bekend maken aan tientallen miljoenen mensen over heel de wereld. Enkele bekende en minder bekende bedrijven profiteren van dit groots sportevenement, waardoor de beurskoers mogelijk een sterke boost kan krijgen.

Domino’s Pizza

Domino’s Pizza was ooit een van de sterkste groeiverhalen op de beurs. Maar de laatste tijd zit het aandeel wat in het slop. Vooral de Europese divisie heeft het moeilijk. De wereldbeker voetbal kan daar verandering in brengen. Wie gaat er koken wanneer er voetbal op tv is? Of toch liever een pizza bestellen?

Analisten geloven dat het Wereldkampioenschap voetbal een nieuwe kans is voor Domino’s Pizza, vooral wanneer Europese landen het goed doen waar het bedrijf mindere resultaten boekt, en dan voornamelijk Frankrijk en Duitsland.

AB InBev

Voetbal en bier gaan hand in hand. ’s Werelds grootste bierbrouwer, is het Belgische AB InBev. Maar AB InBev is veel meer dan alleen België, het heeft ook een grote Braziliaanse geschiedenis en verkoopt zijn bier bijna over heel de wereld.

Deze wereldbeker zet AB InBev vooral de lokale sterke merken in de kijker, in plaats van een globale mediacampagne. En dat lijkt nu al zijn vruchten af te werpen.

Twitter

De wereldbeker voetbal van 2014 gaf een stevige boost aan Twitter. Er kwamen 16 miljoen extra gebruikers bij in het 2e kwartaal van 2014 en tijdens de wereldbeker werden 672 miljoen tweets verstuurd.

In 2018 is Twitter een veel beter platform geworden. Twitter heeft duidelijk de slag gewonnen met Facebook wat sportevenementen betreft en kan ook dit jaar weer scoren.

Adidas

Adidas verwacht niet zoveel financiële impact omdat het tornooi plaatsvindt in Rusland en de economie het daar niet zo goed doet. Maar Adidas is wel een van de hoofdsponsors en levert al sinds 1970 de bal van het WK. Het heeft nog een WK-deal tot 2030.

Adidas is ook shirtsponsor van 12 landen, waaronder Duitsland en Spanje, dat zijn er 2 meer dan concurrent Nike die van 10 landen shirtsponsor is, waaronder Brazilië en Frankrijk.

Bronnen: MoneyWebNasdaqCNBCFool

Foto Credit: iStock