Begin 2009 kon je amper goud kopen zonder een forse premie te betalen. Het duurde ook verschillende weken vooraleer het goud geleverd kon worden. Dealers waren gefrustreerd omdat ze de vraag niet konden bijhouden. Dit was de start van een van de sterkste bull runs in de geschiedenis van goud. En vandaag gebeurt het allemaal opnieuw. ‘Er is goud genoeg’ … ‘De goudproductie stijgt’ … het zijn veel gehoorde zinnen als het over goud gaat. De realiteit leert echter dat er nooit genoeg goud is wanneer een crisis om de hoek loert. Op de momenten dat het echt nodig is, ligt de vraag vele malen hoger dan het aanbod. Dat is wat we vandaag opnieuw zien.
Weinig beleggers begrijpen hoe klein de goudmarkt is
In vergelijking tot de aandelenmarkt of de obligatiemarkt is de goudmarkt bijzonder klein. Een bedrijf als Disney is evenveel waard als de totale goudmarkt. Exxon Mobil en Apple (zelfs na de forse koersdalingen) zijn zelfs een veelvoud waard. Wanneer dit geld naar de goudmarkt vloeit, is het hek van de dam.
Pensioenfondsen en goud
Maar het echte grote geld zit natuurlijk in de pensioenfondsen. Pensioenfondsen bezitten amper goud. Volgens Shayne McGuire – head of global research bij Retirement System of Texas – bezitten pensioenfondsen gemiddeld 0,15% goud en 0,15% goudmijnaandelen.
Globale pensioenfondsen bezitten zo’n $35 biljoen activa waarvan dus $106 miljard geïnvesteerd is in goud. Wanneer deze pensioenfondsen nerveus worden, een herhaling van 2008/09 willen vermijden en hun blootstelling aan goud verdubbelen dan kunnen ze elk goudmijnaandeel in de XAU, GDX én GDXJ opkopen. Met $25 miljard extra kopen ze alle major goudproducenten ook nog volledig op.
En dit zijn enkel de pensioenfondsen. Hedge funds hebben ook nog $2,8 biljoen activa, sovereign wealth funds bezitten meer dan $7 biljoen en dan heb je ook nog ETF’s, fondsen, private fondsen en particuliere beleggers.
Het uitgebreide researchteam van Slim Beleggen met jaren ervaring stelde een praktische gids samen om je geld beter te beschermen als 99% van de bevolking. Koop TIJDELIJK aan de voordelige prijs van €4,95 (éénmalige betaling) ons E-book‘De meest essentiële munt om een monetaire crisis te overleven’.
Waar gaat het goud vandaan komen?
Algemeen wordt aangenomen dat er zo’n 171.000 ton goud beschikbaar is bovengronds. Maar slechts een klein deel is beschikbaar voor investeringsgebruik. Deze fout maken veel analisten. Een groot deel zit in de kluizen van centrale banken of is verwerkt in beelden in kerken en juwelen/kronen in koninklijke kastelen. De aanvoer van nieuw goud loopt ook niet als een trein. De goudvoorraad in Londen, samen met China de centrale goudmarkt van de wereld, daalde de laatste 4 jaar met 2/3. Deze daling is een direct gevolg van de sterke vraag naar fysiek goud, vooral vanuit het oosten.
En ook de goudproductie begint te dalen. 2016 wordt het eerste jaar sinds 2008 waarin de globale goudproductie daalt, voornamelijk door het gebrek aan nieuwe vondsten (er wordt tot 30% minder geïnvesteerd door de lage goudprijs). De daling gebeurt aan het snelste tempo sinds 2004. Er vormt zich dus een perfecte storm op de goudmarkt. Wanneer de paniek toeneemt, zullen beleggers zich nog meer richten op de goudmarkt waardoor er grotere tekorten dreigen, meer beleggers naar goud vluchten, de prijs verder stijgt, … Heb je nog argumenten nodig? Lees zeker en vast onze Gratis GoudGids.