De Chinese aandelenmarkt staat ver onder zijn hoogste niveau van enkele jaren geleden. Hoewel China nog steeds een economische groei kan voorleggen waar de meeste landen van watertanden, komen er meer doemverhalen onze kant op dan positieve berichten. De Chinese economie vertraagt, daar is geen ontkomen aan, maar dit reflecteert geenszins de kracht van de tweede grootste economie ter wereld. Recent zagen we in China enkele defaults op obligaties. Het betreft voornamelijk obligaties in het schaduw banksysteem, een kredietbubbel die de Chinese centrale bank leeg wil laten lopen. Er wordt echter al snel de vergelijking gemaakt met Bear Stearns. Naast een Bear Stearns moment spreekt men ook wel eens over een Minsky moment, genoemd naar econoom Hyman Minsky die bepaalde dat periodes van speculatie en een kredietboom de prijs van activa de hoogte in sturen om daarna te eindigen in een crisis.
China is niet uitgeschakeld
Maar al die berichten over een ‘financial doom-day’ zijn overroepen en daar zijn 4 goede redenen voor:
- Het probleem is kleiner dan het lijkt, de Chinese schuld is 200 % van het bbp, maar het bbp wordt onderschat door de verdoken output uit de dienstensector. De schuldgraad van de bedrijven uit de Shanghai Composite index is 146 % van het bbp in het vierde kwartaal 2013 tegenover 233 % voor de Amerikaanse bedrijven in 2007.
- Men legt de focus op het schaduw banksysteem, maar deze kredieten maken slechts 9% uit van alle kredieten.
- De Chinese overheid neemt al maatregelen om de crisis in te dijken en de Chinese overheid heeft voldoende middelen ter beschikking.
- Bijna alle Chinese schulden zitten in China. De schulden van de centrale overheid zijn laag en ze hebben $4 biljoen buitenlandse valutareserves. Ze zijn dus niet afhankelijk van de grillen van buitenlandse obligatiehouders.
Maak niet langer meer onnodige fouten – Download de gratis BEURSBIJBEL