Lage olieprijs (2)

  • Hogere werkloosheid
  • Lagere lonen
  • Minder dividend
  • Lagere kapitaaluitgaven

De forse daling van de olieprijs was een zegen voor de globale economie. Consumenten zouden meer geld over hebben en de wereldeconomie zou aantrekken. Althans dat dacht men. Tot op heden is dit allesbehalve het geval. Hoe komt het dat een lage olieprijs slecht is voor de economie? In eerste instantie gingen analisten er van uit dat de daling van de olieprijs met meer dan 50% een bijdrage zou leveren van 0,2% extra groei aan de wereldeconomie. De realiteit bleek nogmaals anders uit te draaien. Het negatieve effect, voornamelijk lagere kapitaaluitgaven bij bedrijven, overheerst het positieve effect en heeft een directe impact op de globale economie. Grondstof gerelateerde kapitaaluitgaven zijn goed voor 30% van de globale kapitaaluitgaven. De kapitaaluitgaven in de oliesector daalden 13% en in de mijnbouwsector 31% de laatste 12 maanden. Dit heeft een negatieve impact van 0,8% op de Amerikaanse economie en 1,0% op de globale economie.

Lage olieprijs richt ravage aan

Maar de lage olieprijs heeft ook een negatief effect op de werkloosheid. Tewerkstelling in de olie en olie gerelateerde industrie daalde het afgelopen jaar met 8%. Werkloosheid in North Dakota bijvoorbeeld – een van de top gebieden voor schalie olie – bereikt nu zelfs extreem hoge niveaus. Een ander direct effect van de lage olieprijs is de lonen in de oliesector. Het is niet alleen de werkloosheid die stijgt, maar ook de lonen die dalen. Deze sector betaalt veel hogere lonen uit dan gemiddeld. Daar komt nu (voorlopig) een einde aan door de lage olieprijs. Payroll inkomen in de Amerikaanse energiesector ligt momenteel 18% lager dan november 2014. Ten slotte is er nog een negatief effect op de dividenden uit de sector. Beleggers in de oliesector zagen niet alleen de aandelenkoersen decimeren, ook de dividenden werden fors verlaagd of zelfs geschrapt.

Een daling van de kapitaaluitgaven, hogere werkloosheid, lagere lonen voor diegene die nog wel een job hebben, dalende inkomsten uit dividenden en het tweede ronde effect op andere industrieën die beïnvloed worden door de kapitaaluitgaven (machines, catering, hotels, …) zorgen er voor dat het afgelopen jaar de lage olieprijs meer schade aanricht dan verwacht.

<<< De beste koopjes in de oliesector voor de toekomst vindt u HIER >>>