Kleine beleggers Het is voor veel beleggers een hele uitdaging om een goede portefeuille in elkaar te steken. Toch zou het niet zo moeilijk moeten zijn, zegt specialist Barry Ritholz. Complexe structuren, kosten en een gebrek aan duidelijkheid kosten de meeste beleggers veel geld. Charles Ellis, de man achter het miljardenfonds van de Universiteit van Yale, zei ooit:

Wanneer we naar een voetbalwedstrijd kijken, zien we spelers die jonger, fitter, sneller en sterker zijn. Als amateur zou u niet tegen deze spelers willen spelen. 90% van het volume van de aandelenmarkt komt van ’s werelds 50 grootste investeringsfondsen. Deze fondsen zijn slimmer, hebben meer informatie en meer macht. Tegen deze beleggers wilt u ook niet spelen.

Het heeft dus geen zin om u te mengen in een gevecht dat u niet kunt winnen. Maar als particuliere belegger heeft u enkele voordelen die institutionele beleggers niet hebben. Als u dit leest, leert u de nadelen te neutraliseren waardoor de voordelen zorgen voor betere rendementen. Benchmarks: De meeste beleggers vergelijken de prestatie van hun portefeuille met een of andere benchmarkt; de AEX, de Dow Jones, de S&P 500,… Fondsenbeheerders moeten zelfs op regelmatige tijdstippen verantwoording afleggen voor hun prestaties. Kleine beleggers zijn niet verplicht verantwoording af te leggen en moet u uzelf niet vergelijken met een of andere benchmark. Dit geeft particuliere beleggers veel meer vrijheid. Kosten: U kunt uw kosten laag houden door niet te veel te handelen. U moet ook niet de hele wereld afreizen om met CEO’s te spreken. U hebt geen chique kantoor nodig om CEO’s te ontvangen. U hebt ook geen onderzoeksafdeling nodig. De enige kost die particuliere beleggers hebben zijn de aan- en verkoopkosten. Als u die onder controle houdt, houdt u de kosten ook onder controle. Tijd: langetermijndenken en de luxe om te wachten is iets dat grote beleggers niet hebben. Iedere keer dat de markt 5% beweegt, schieten de institutionele beleggers in paniek. U moet zich geen zorgen maken over iedere marktbeweging. Tijd speelt in uw voordeel. U kunt gebruik maken van de kracht van samengestelde intrest. U kunt kopen wat u wilt: u moet zich geen zorgen maken dat uw aan- of verkooptransacties invloed hebben op de aandelenkoers. Er zijn tal van aandelen te vinden die grote beleggers niet kunnen kopen. Bij deze aandelen moet u ook geen schrik hebben dat high frequency traders zich moeien in het aankoopproces.

Kleine beleggers hebben dus tal van voordelen, u moet er enkel gebruik van maken. U moet uitzoeken welke uw langetermijndoelstellingen zijn en een plan creëren om deze doelstellingen te realiseren.

Het succes van uw portefeuille is afhankelijk van het succes in het behalen van uw doelstellingen. U kunt de grote fondsenbeheerders verslaan op hun eigen terrein, maar speel dan wel het spel volgens uw eigen spelregels. Kleine beleggers beginnen met het lezen van de BeursBijbel.