Griekse schuld

De krant kan niet worden opengeslagen en geen website kan worden geraadpleegd zonder dat je iets leest over de Griekse schuldencrisis. Hier zijn een paar belangrijke grafieken die de situatie omtrent de Griekse schuldenberg verhelderen en goed aantonen hoe Griekenland er nu voor staat.

di grafiek 1

Een van de manieren om het sentiment omtrent Griekenland in kaart te brengen is om te kijken naar de Global X FTSE Greek 20 ETF, een Amerikaanse ETF die 20 publiekelijk verhandelbare Griekse bedrijven volgt. Net als beleggers die wisselden tussen een positieve en negatieve houding ten opzichte van Griekenland, is deze ETF ook fors gestegen én gedaald het afgelopen jaar.

Op zoek naar meer spreiding binnen je portefeuille? Kijk naar goud

di grafiek 2

Zelfs inclusief de meest positieve handelsdagen, waren de afgelopen 6 maanden erg zwaar voor de Griekse ETF. De tracker daalde grofweg met 40 procent. Daarmee was de ETF een van de meest slecht presterende ETF’s van 2014.

di grafiek 3

In bovenstaande grafiek is daarnaast goed te zien dat beleggers weinig wilden weten van Griekse staatsschulden. Daarmee stuwden ze de rente op 10-jaars leningen naar boven de 11 procent. De trend in bovenstaande grafiek is in ieder geval erg duidelijk. De rentes bewegen overigens tegenovergesteld van de prijzen van obligaties, die stijgen dus terwijl de prijzen vallen.

di grafiek 4

Verder is de euro natuurlijk enorm in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Dit gebeurde overigens al voor de hernieuwde zorgen over de schulden van Griekenland. De euro bereikte recent in ieder geval zijn laagste punt in 11 jaar ten opzichte van de dollar.

di grafiek 5

Los van de Griekse schuldenberg en de onrust die dit met zich mee heeft gebracht, is in de laatste grafiek goed te zien dat Amerikaanse aandelen recent weer hebben weten op te krabbelen naar hun high van december. De Amerikaanse S&P 500 bewoog daarmee zelfs naar het hoogste niveau van 2015. Zoek bescherming in goud vóór het uit de hand loopt