Vorige week brak de Dow Jones index nog uit naar een nieuw record. Hoewel de Amerikaanse beurs daarna wat terugzakte, blijft het in de buurt van deze all-time high. Het is al een uitzonderlijk parcours geweest de afgelopen 8 jaar. Maar steeds meer signalen duiden erop dat het stilaan tijd is om de voet van het gaspedaal te nemen.
De geschiedenis staat vol met voorbeelden waarbij de aandelenmarkten tegen alle verwachtingen in blijven stijgen. Op basis van verschillende parameters zou je denken dat een crash voor de deur staat. Indien we Jim Rogers of Marc Faber mogen geloven, gebeurt dat morgen al.
Toch hoeft dat zo niet te zijn. De zon schijnt nog volop over de Amerikaanse aandelenmarkt, maar er komen toch 5 wolken aan die het goede weer kunnen verstoren.
CAPE-ratio: 30
De koers/winstverhouding is een goede maatstaf om te zien hoe duur een beurs is. Het toont aan hoeveel jaren winst beleggers willen betalen voor de beurs. Hoe langer het duurt vooraleer ze hun investering terugverdienen, hoe kleiner de kans op toekomstig rendement. Maar de winst van dit of volgend jaar alleen in rekening nemen, geeft vaak een vertekend beeld.
Daarvoor dient de CAPE ratio. Deze ratio neemt het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Uitvinder Robert Shiller kreeg er zelfs de Nobelprijs voor. Vandaag staat de CAPE-ratio voor Amerikaanse aandelen op 30. Enkel vlak voor de Grote Depressie van de jaren ’30 en vlak voor het barsten van de technologiebubbel eind vorige eeuw stond de CAPE ratio ook zo hoog.
Consumentenvertrouwen: 117,9
Het consumentenvertrouwen in de VS staat redelijk hoog. Dit wil zeggen dat de Amerikaan het weer ziet zitten. Een hoog consumentenvertrouwen is goed voor de economie, maar te hoog duidt op onrealistische verwachtingen.
Een consumentenvertrouwen onder 60 duidt op een zwak vertrouwen, boven 100 op sterk vertrouwen. Vandaag staat het consumentenvertrouwen op 117,9.
Misery Index: 6,2
De Misery Index werd ontworpen door voormalig adviseur aan het Witte Huis van President Johnson, Arthur Okun. Je krijgt dit door de werkloosheidsgraad en inflatie bij elkaar op te tellen. De werkloosheidsgraad bedraagt momenteel 4,3% en inflatie 1,9% in de Verenigde Staten.
Voor beleggers is de Misery Index een contraire indicator. Een lage score duidt meestal dat het einde van een stierenmarkt nadert. In december 1999 stond deze bijvoorbeeld op 6,7, vlak voor de financiële crisis op 6,5.
National Association of Active Investment Managers: 92,61
De NAAIM toont aan in welke mate professionele beleggers hun geld investeren in de aandelenmarkt. -200 betekent dat ze volledig short zitten, +200 dat ze al hun geld + geleend geld inzetten op een stijging. Een cijfer onder 10 duidt op extreem pessimisme onder de beleggers, boven 95 op extreem optimisme.
Momenteel ligt de ratio op 92,61. Dit betekent dat professionele beleggers voor bijna 93% aandelen bezitten en slechts voor 7% defensieve beleggingen zoals cash aanhouden.
Equity Put/Call Ratio: 0,69
Putopties zijn opties die inspelen op een daling van de aandelenmarkt, callopties zijn opties die inspelen op een stijging van de aandelenmarkt. Hoe lager de ratio, hoe meer vertrouwen beleggers hebben op een stijgende beurs.
Historisch gezien is een ratio van 0,50 zeer optimistisch en een ratio van 1 zeer pessimistisch. Momenteel zijn er 4,4 miljoen callopties tegenover 3,1 miljoen putopties voor een ratio van 0,69.
Bron: Time Money