Laag kopen en hoog verkopen, het is de natte droom van iedere belegger. Hoewel veel beleggers beweren dat ze deze strategie toepassen, is het slechts een kleine minderheid die er ook effectief in slaagt. De meeste beleggers kopen hoog in de hoop nog hoger te verkopen. Echt tegendraads beleggen, kan door onderstaande 5 tips te volgen.

Hoog kopen in de hoop om nog hoger te verkopen, houdt bijzonder veel risico’s in. Je kan uiteindelijk ‘the greater fool’ zijn en met de gebakken peren blijven zitten. Wil je echt contrair beleggen, let dan op de volgende 5 tips.

-1. Beleg in activa die niemand moet hebben

Je kan alleen maar laag kopen wanneer niemand anders nog interesse heeft. Kijk naar activa, sectoren of aandelen die uit de gratie liggen bij de meeste beleggers. Een waardering is pas laag, wanneer niemand geïnteresseerd is. Echter, wanneer niemand geïnteresseerd is, zijn er ook weinig of geen beleggers meer die verkopen. En dan kan de koers snel stijgen wanneer er kopers opduiken.

Een goed voorbeeld daarvan is de financiële sector in 2009.

Warren Buffett laadde zijn kar vol met deze aandelen en boekte onder andere $11 miljard winst met Bank of America.

Ontdek hier de 5 meest ondergewaardeerde aandelen voor 2018

-2. Verkoop activa die iedereen moet hebben

Je kan alleen maar hoog verkopen, wanneer je ook effectief verkoopt. Wanneer de massa activa, sectoren of bepaalde aandelen omarmt, is het tijd om je winst te nemen. Dat moet niet in een keer. Je kan ook in stukken verkopen naarmate de koersen stijgen.

-3. Let op de analisten die een verkoopadvies geven

Een goede analist moet onafhankelijk aan- en verkoopadvies kunnen geven. Vaak zie je echter dat analisten van banken een verkoopadvies geven voor onpopulaire aandelen. Veel bankanalisten kijken liever naar hun carrière dan naar een aandeel. Wanneer ze een koopadvies geven terwijl al de rest het aandeel op verkopen  zet, is dat geen goede carrièrezet. Veel verkoopadviezen volgen dan ook gewoon de trend van een aandeel.

-4. Emoties

Emoties zijn de grootste vijand van een belegger. Wanneer een aandeel op een nieuwe All-Time High staat, worden beleggers enthousiast. Maar met iedere nieuwe ATH neemt het toekomstige rendement af. Anderzijds, wanneer iets daalt, slaat men in paniek terwijl bij een daling van de beurskoers het toekomstige rendement weer toeneemt.

-5. Baseer je beslissing op fundamenten

Beleggers baseren een aandeel vaak als ‘duur’ of ‘goedkoop’ op basis van de beursgrafiek en data uit het verleden. Een goede belegger kijkt naar de toekomst en kan op basis van de huidige en toekomstige data de echte waarde van een bedrijf bepalen.

Bron: Equities

Foto Credit: iStock

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>