Wanneer we opgroeien, met respect voor onze ouders, hebben we toch ook altijd de drang om beter te doen. We willen ze trots maken. We willen laten zien dat we uit het goede hout gesneden zijn. Dat is ook zo op het gebied van geld. Wie beter wil doen met beleggen dan zijn ouders, kan dan ook best de volgende 5 tips volgen.

Sparen i.p.v. uitgeven

Geld uitgeven is leuk, maar het effect ervan sterft snel weg. Je kan beter geld sparen om te beleggen. Je kan niet beleggen zonder geld. En je kan niet sparen zonder dat je geld overhoudt. Zorg dat je een vast percentage van je inkomsten spaart en belegt voor je het uitgeeft.

Wacht niet

Iedere euro die je nu kan sparen/beleggen, is een euro dit voor jou geld kan opbrengen. Wacht niet tot later, wacht niet tot jouw financiƫle situatie beter is. Begin er zo snel mogelijk aan, ook al is het met kleine bedragen. Ook kleine bedragen kunnen door de kracht van samengestelde interest grote bedragen worden op lange termijn.

Ga meer sparen

Ben je al aan het sparen/beleggen, dan is dat uitstekend. Maar daar moet het niet bij stoppen. Probeer steeds meer te sparen/beleggen. Dat kan door een groter percentage van je inkomsten aan de kant te zetten. Of door meer te gaan verdienen zonder meer uit te geven.

Diversifieer

Het is altijd interessant om te beleggen in de meest populaire activa. Maar een goede spreiding is veel belangrijker. Zo vermijd je fouten te maken die al je inspanningen teniet kunnen doen.

Let op de kosten

Kosten kunnen soms klein en onverschillig lijken, maar ze kunnen een grote impact hebben. Iedere euro die je betaalt aan kosten, is een euro die geen geld kan opbrengen. Wie ook op deze details let, zal veel meer geld uit zijn geld kunnen halen.

Bron: MarketWatch